15-18 éves diákoknak

A középiskolás korosztálynak szóló foglalkozásaink középpontjában a műtárgyakkal való párbeszéd, a szituációs játékok, a főváros történetének a jelenből kiinduló felfedezése és élményszerű megismerése áll.

A foglalkozások kb. 90 percesek. A foglalkozás díja 800 Ft/diák (az összeg tartalmaz minden költséget), a kísérő pedagógusoknak pedig ingyenes a részvétel. Kérjük, legkésőbb egy héttel a tervezett látogatás előtt legyenek szívesek időpontot egyeztetni! Szeretettel várjuk a csoportok jelentkezését a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu email címen vagy a 250-0304-es telefonszámon keresztül (központi szám).

 

AKTUÁLIS MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSINK

 
1. CÉHEK ÉS CÉGÉREK

A foglalkozás első felében a diákokkal megismerjük a 19. századi, míves fővárosi cégéreket, majd elképzeljük, mi történne, ha egy korabeli üzlet újranyitna a mai Budapesten. Ehhez kapcsolódóan a diákok négy fős csapatokban dolgozva rádióreklámot készíthetnek különböző célcsoportok számára. A foglalkozás második felében a csoportok kártyák alapján, önállóan fedezik fel a céhes élet tárgyi emlékeit és kisebb feladatokat oldanak meg, amelyeket ezután egymásnak is bemutatnak.

 

 

2. ÉLET A REFORMKORBAN ÉS MA

A foglalkozáson a diákok mai használati tárgyakból kiindulva közelítenek a várostörténeti kiállításunk műtárgyaihoz. Végig négy-öt fős csoportokban dolgoznak, beszélgetnek  a reformkor jelentős személyiségeiről és eredményeikről, a hidak megépüléséről és a kor fürdőéletéről. A tárgyakhoz játékos feladatok is kapcsolódnak, pl. logótervezés, fővárosi látnivalók összegyűjtése, drámajáték. Ezután a diákok egy-egy rádiós beszélgetést, interjút vagy plakátot készíthetnek egy újonnan épülő híd témájában.

 

 

3. A VÁLTOZÁSOK KORA – A HISTORIZMUSTÓL A SZECESSZIÓN ÁT A MODERNIZMUSIG

A világvárossá fejlődő Budapesthez kapcsolódó foglalkozáson néhány kiemelt műtárgy segítségével szeretnénk érzékeltetni azt a folyamatot, amely során a konzervatív historizmustól a lázadó szecesszión át eljutunk a funkcionalista modernizmusig. Ezek azok az irányzatok, amelyek máig meghatározzák a belváros épületeinek megjelenését, és amelyek ismeretével talán a mai korunk is érthetőbbé válik. A programon a diákok kisebb csapatokban dolgozva fedezhetik fel a kiállítás tárgyait, majd kipróbálhatják magukat a kiállítást rendező kurátor szerepében is.

 

 

Galéria a korábbi foglalkozásainkról