Mi zajlik épp?

Kategória: 

A Kiscelliben mindig történik valami!

Tárlatvezetések, gyerek- és családi programok, dzsemborik, események. Itt mindezekről hírt adunk!


március
22
szerda
17:00
 
 

Erdők világnapi Parkséta a Víz világnapján | dr. Rostás Péter főmuzeológus parktörténeti sétája a Kiscelli Parkban

Kiscelli Park - Vadregényes kastélykert. Szabadtéri kiállítás, parktörténet madárodúkon

A kiállítás a mai Kiscelli Múzeum mellett található park szövevényes történetét dolgozza fel. Ahogy a múzeumnak helyet adó épület funkciója is folyamatosan változott – volt zarándokhely, laktanya, kastély, és háborús menedék is ––, úgy az épületet körülvevő terület is alakult az évszázadok során. A Kiscelliben elköteleztük magunkat a zöld múzeum gondolata mellett, így a ma már alapvető fenntarthatósági keretek mellett fontosnak tartjuk, hogy a tágabb környezetünkkel és a körülöttünk élő közösségekkel is kapcsolatot teremtsünk, együtt működjünk. Múzeumunk több éve részt vesz a terület közösségi tervezési folyamatában, a Tér-Köz projektben, az Óbudai és a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve. A terület szakértői a Kiscelli Múzeum korábbi igazgatója, dr. Rostás Péter, és a Budapesti Történeti Múzeum korábbi igazgatója, dr. Farbaky Péter, akik átfogóan foglalkoztak a kastély és a park történetével tudományos kutatásaikban és korábbi kiállításaik során. Az ő munkájuk képezte az alapját annak a szabadtéri tárlatnak, ami az egykori helyszíneken ma is látható emlékek mentén mutatja be a vadregényes kirándulóhely több évszázados múltját.

Időtartama: 1,5 óra

Programjegy:

Felnőtt: 3.000 Ft

Diák és ifjúsági; nyugdíjas: 2.000 Ft

Ingyenes múzeumi belépésre jogosultaknak: 1.000 Ft

Találkozás a múzeum bejáratánál. 


március
25
szombat
15:00
 
 

Kiscelli műhely | Kockakép-Képkocka | Elmozdul a fal. Mácsai István Kiscellben | Horváth Krisztina

A Kiscelli Műhely a Kiscelli Múzeum havonta jelentkező, 7-14 éves gyerekeknek szóló új múzeumpedagógiai foglalkozása

"Műhelyemben az újrahasznosítás tárgya a kép, egy fotó, egy pillanat. Talált fotókat hasznosítunk újra egyszerű kézműves technikákkal, a hímzéstől a ragasztásig, az áztatástól a festésig. Képeket alkotunk fényképezőgép nélkül. Játszunk a fotó történetével, anyagával, tulajdonságaival.”

A márciusi foglalkozáson Mácsai István festőművész kiállításhoz kapcsolódóan talált fotókból tereket alkotunk, melyeket dioráma szerűen dobozba illesztünk. A foglalkozáson a gyerekek vágnak és ragasztanak, elképzelt helyeket keltenek életre, végül az elkészült kockamúzeumokat mindenki magával viheti.

Regisztráció: https://forms.gle/TLas5qyaaGiq4AMc8

Programjegy: 

Egységesen: 1.500 Ft


március
26
vasárnap
15:00
 
 

Elmozdul a fal! Mácsai István Kiscellben | K. Horváth Zsolt szubjektív tárlatvezetése

A száz éve született Mácsai István alkotásokban és műfajokban gazdag, időben is nagy kiterjedésű életműve tizenhét éve, 2005-ben lezárult. Kiállításunk címe részben a takarásból kimozdítani szánt életműre, részben a Templomtérben valóságosan is elinduló falakra utal. Az ütemjelre átmozduló installáció a műveket és a dokumentumokat a találkozás, közelítés és távolodás változó ritmusában polifón alakzatokban rímelteti egymásra. Tisztán kvalitásalapú, főművekre koncentráló, kanonizációs megközelítés helyett az életmű sokszálú bemutatására vállalkoztunk.

Regisztráció: https://forms.gle/jF8tQc52fQk8c2Af8

A tárlatvezetésre maximum 50 főt tudunk fogadni!

Programjegy:

Felnőtt: 3.000 Ft

Diák és ifjúsági; nyugdíjas: 2.000 Ft

Ingyenes múzeumi belépésre jogosultaknak: 1.000 Ft


április
2
vasárnap
15:00
 
 

MINDEN JEGY ELKELT!

Elmozdul a fal! Mácsai István Kiscellben | Mácsai János és Mácsai Pál szubjektív tárlatvezetése

Vasárnap délután különleges tárlatvezetéssel várjuk látogatóinkat. Mácsai István fiai, János és Pál mesélnek édesapjukról, művészetéről és életéről.

„Ez a kiállítás nekünk személyes esemény. A képekről talán nem mi tudjuk a legtöbbet, hiszen nagyon közel vannak. De apánkról igen. Mégis, így egybegyűjtve, a képek önmagukról, és róla is mondanak újat.”

A tárlatvezetésre maximum 50 főt tudunk fogadni!

Programjegy: 

Egységesen: 3.500 Ft (Múzeumi belépőjegy-kedvezmény nem vehető igénybe!)

Jegyvásárlás elővételben a helyszínen és online: https://bit.ly/3K7JJH1

 

A programjeggyel a Kiscelli Múzeum állandó és időszaki kiállításai egyaránt megtekinthetőek.