FINISSZÁZSOK ÉJSZAKÁJA - MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2024 | Kiscelli Múzeum

FINISSZÁZSOK ÉJSZAKÁJA - MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2024

Kategória: 


EZEN A NAPON A MÚZEUM 14 ÓRAKOR NYIT!


Az egészestés programsorozaton Múzeumok Éjszakája 2024 karszalaggal lehet részt venni:

Felnőtt karszalag (18 év felett): 3.000 Ft

Gyerek karszalag (6-18 év között): 1.500 Ft

Ingyenes belépésre jogosultak:

6 év alatti gyerekek

Fogyatékkal élők + 1 fő kísérő

Megvásárolható elővételben a múzeumban vagy online: https://tinyurl.com/2xka8c2w

A programsorozatra egyéb belépőjegy kedvezmény nem vehető igénybe.


Ezen az estén négy időszaki kiállítástól búcsúzunk kapcsolódó programokkal, vezetésekkel, workshopokkal.


Tárlatvezetések:


Előzetes regisztráció szükséges: https://forms.gle/io5fNbGtJFfRnybv8

14:00 Ékszerek és kulisszatitkok a Határtalanban | Tematikus tárlatvezetés

A 20. jubileumi Határtalan design kiállításon belül a rendkívül népszerű kortárs ékszer szekció idén kiemelt szerepet kapott. A több mint 100 darabos válogatásban meghatározó művészek munkái – az osztrák Susanne Hammer és Petra Zimmermann, a holland Katja Prins és Ted Noten, a német Georg Dobler, az olasz Giulia Savino, a mexikói Jorge Manilla, továbbá a Legnica Silver Festival díjnyerteseinek darabjai, a magyar tervezők közül pedig többek között Börcsök Anna, Fábián Veronika, Jermakov Katalin, Kocsor Eszter Sára ékszerei láthatók. Két jelentős galéria, a prágai Resonance művészeinek alkotásai és a szentendrei MANA Galéria ékszerművészeinek és kurzusrésztvevőinek darabjai mellett a milanói IED, a bécsi KunstModeDesign Herbststrasse, a pozsonyi VŠVU, a hildesheimi HAWK, az oslói KHiO, az EASD Valencia és a budapesti MOME hallgatóinak munkái is láthatók. 

Bemutatják: a kurátorok és az ékszertervezők

14:30 Szubjektív tárlatvezetés a PRO FORMA kiállításban

Tombor Zoltán alkotó fotográfus 2003-ban Milánóba költözött, ahol főként divat-, reklám- és portré felkéréseket teljesített. 2011-ben feleségével Tombor Nellivel New Yorkban telepedett le, majd kilenc év után hazaköltöztek Budapestre. Műfaji besorolása nehéz, a klasszikus értelemben vett portré- és divatfotó mellett csendéleteket, tájképeket készít és dokumentarista sorozatokon is dolgozik.

A vezetést tartja: Tombor Zoltán fotográfus

15:00, 15:30, 16:00 Egy gyűjtemény titkai | Revízió a BTM Fővárosi Képtár Festménygyűjteményben

A Fővárosi Képtárban festészeti revízió zajlik, ennek alkalmából a szinte soha nem látható művek most megtekinthetőek! A félóránként induló rövid tárlatvezetésekhez max. 10 fő csatlakozhat! 

A vezetést tartja: Molnárné Aczél Eszter művészettörténész

15:00 (BETELT), 21:00 Holttest az utazókosárban – Mágnás Elza a kiscelli kastélyban | Tematikus épületséta

A séta során a „boldog békeidők” utolsó, szenzációs bűntényét felelevenítve járjuk be az épület azon helyiségeit, amelyek kapcsolódnak az épület egykori tulajdonosának, Schmidt Miksának 1914-ben meggyilkolt szeretőjéhez, a Mágnás Elza néven elhíresült Turcsányi Emíliához

A sétát vezeti: Perényi Roland történész

16:00 A „vad” Kiscell | Tematikus épületséta

Az egykori szolid barokk kolostor puritán laktanyépületként vészelte át a 19. századot, majd megtévesztően nagyszabású kastélyként támadt fel a 20. század első felében a bécsi bútorgyáros Schmidt Miksa tulajdonában. Mielőtt múzeummá változhatott volna, a II. világháború végén szinte rommá vált az épület. Az 1950-es, 1960-as évekbeli helyreállítás után évtizedekkel, az 1980-as évek végén nyílt meg az immár puszta tégla falazatú templomszárny, és csak az 2010-es évek során lett látogatható az altemplom, a szintén nyers tégla- és rakott kő falazatú sziklapince, illetve a templom korábban befalazott toronyszobája. E terekbe, a „vad” a Kiscelli Múzeumba nyerhetnek bepillantást a látogatók. 

A sétát vezeti: Rostás Péter művészettörténész

16:30 Műtárgyak a szabadban | Séta a múzeum udvari szobrai között

A kiállítás a múzeum udvarain a gyűjtemények egy olyan specifikus szegmensét kívánja bemutatni, melyek méretüknél fogva nem tudnak helyet kapni a múzeum falain belül, ám szerepük művészettörténeti és várostörténeti szempontból is igen jelentős.

A sétát vezeti: Köblös Péter gyűjteménykezelő

17:00 (BETELT), 19:00 Kastély és Hollywood – a múzeumépület mint forgatási helyszín | Tematikus épületséta

A kiscelli kastély nem csak műtárgyaknak és kiállításoknak ad otthont, hanem az utóbbi években egyre többször jelenik meg mozifilmek, sorozatok kulisszájaként is. A séta során néhány ilyen, a múzeum épületében forgott magyar film és hollywoodi szuperprodukció helyszínét járjuk be, a 19. századi korcsolyapályától a velencei kápolnán át a fantasy filmek misztikus díszleteiig.

A sétát vezeti: Perényi Roland történész

18:00 Határtalan design | Kurátori tárlatvezetés

20 éves határtalan történet és meghatározó design tematikák a jelenben. Idén különleges, jubileumi dizájn- és összművészeti rendezvénysorozattal jelentkeztek a szervezők a Kiscelli Múzeumban. A válogatásban 22 ország több, mint 200 alkotójának munkái láthatók, reprezentatív olasz, osztrák és szlovák fókusszal, de nem marad el a nemzetközi kortárs ékszer szekció sem, sőt, a projekt történetéhez kapcsolódó retrospektív anyagot is láthat a közönség, sőt a Kiscelli Múzeum történetébe is bepillantást nyerhetnek a látogatók.

A vezetést tartja: Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész

18:00, 20:00 Legeslegek az állandó kiállításunkban | Tematikus épületséta

Állandó kiállításunkból szubjektív módon emelünk ki néhányat és elmeséljük azok történetét. A hallottak alapján pedig kiderülhet, hogy melyik a Kiscelli Múzeum legkalandosabb, legtalányosabb, legbeszédesebb vagy éppen a legdrágább műtárgya.

A sétát vezeti: Maczó Balázs, etnográfus

19:00 Vettük, kaptuk, megmutatjuk w/ Laura ideges | Tárlatvezetés és beszélgetés

Ezen az estén különleges tárlatvezetéssel és beszélgetéssel készülünk, összekapcsolva a Budapest tereinek történetével foglalkozó Vettük, kaptuk, megmutatjuk. Válogatás a Fővárosi Képtár legújabb szerzeményeiből I. című kiállításunkat és a Déli Pályudvar egy rejtett műalkotását megidéző Laura ideges – A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Leletmentés tematikájú integrált kurzusának projektkiállítását. . Az esemény végén sor kerül a projektkiállítás finisszázsára és a közösségi kiállításbontásra.

A vezetést tartja: Páldi Lívia művészettörténész és Eperjesi Ágnes képzőművész és a METU hallgatók

22:00 Korok lenyomata | Tematikus épületséta

A Kiscelli Múzeum több mint 200 éves otthonában szinte minden épületelem mesélni tud. Hogy mit mond nekünk egy pici vastáblácska vagy egy titokzatos kőbe vésett monogram? Tárlatvezetésünkön kiderül! 

A sétát vezeti: Maczó Balázs, etnográfus


Pop-up projekt:


10 éves a Virtuális leletmentés projekt

A BTM Kiscelli Múzeum építészeti leletmentő projektjében olyan irodaházak és középületek fotódokumentációját és történetét mutatjuk be, amelyeket kívülről sokan ismernek Budapesten, de belső tereiket ritkán vagy egyáltalán nem látni, és tarthatunk tőle, hogy hamarosan megsemmisülnek. Ezekből az épületekből szemezget a Múzeumok Éjszakáján a projekt ötletgazdája, Branczik Márta művészettörténész, a BTM Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének vezető muzeológusa.


Zenés-táncos programok:


DJ Vibee: Budapest Museums by Night

17:00 Budapesti Filharmóniai Társaság a Határtalanban | Kamarakoncert

Különleges élményben lesz része a látogatóknak, hiszen ritkán hallhatunk design kiállítás alkalmával klasszikus kamarakoncertet. A Templomtér varázslatos akusztikáját élvezhetjük a Budapesti Filharmóniai Társaság kamarakoncerjét, amely a Cseh Zene Évéhez kapcsolódóan kerül megrendezésre. 

Műsor: 

J. S. Bach: c-moll szonáta BWV 1017, 

S. Gubaidulina: Silenzio 

A. Dvorák: Bagatellek című művei csendülnek fel

Előadja:  Baráti Eszter (cselló), Dóczi Áron (hegedű), Selmeczi Gábor (hegedű) és Szatzker Zsanett (harmonika) 

19:30 Perdül | Táncperformansz a Határtalanban

A Határtalan design kurátorai immár 2009 óta dolgoznak együtt Góbi Rita táncművésszel. Perdül című térspecifikus, fúziós performance-szal a Góbi Rita Társulat visszatér a kezdeteihez. Az előadásban a kortárs mozdulatvilág, a hagyományos magyar népzene ihlette kontra zene és a land art képzőművészeti irányzat egyszerre jelenik meg.

Előadja: Góbi Rita Társulat 


Workshopok:


15:00 (BETELT), 15:30, 16:00, 17:00, 17:30 Ékszer: Újrahasznosított design | Workshop

Előzetes regisztráció szükséges: https://forms.gle/io5fNbGtJFfRnybv8

Újrahasznosított anyagból készülnek kisebb csodák. A plexiből készült ékszerek olyanok, mintha kristályból lennének. A workshopon bármilyen általunk hozott kedves vagy számunkra értéktelennek tartott tárgyból különleges kiegészítőket varázsolhatunk.

A workshopot tartja: Kesserű Andrea16:00 - 20:00 Képfaragó Műhely | Workshop a PRO FORMA kiállításhoz

A Képfaragó Műhelyben az újrahasznosítás tárgya a kép, egy fotó, egy pillanat. Lomtalanításon talált fotókat hasznosítunk újra egyszerű kézműves technikákkal, a hímzéstől a ragasztásig, az áztatástól a festésig. Képeket alkotunk fényképezőgép nélkül. Játszunk a fotó történetével, anyagával, tulajdonságaival. Elővesszük szunnyadó képeink a fiókok mélyéről, felébresztjük őket száz éves álmukból, életet lehelünk beléjük, játsszunk velük és megkeressük bennük a ma üzenetét.

Tartja: Horváth Krisztina

18:00 - 20:00 Üzemben a Kiscelli Nyomda

A workshopot tartja: Balla Loránd történész


Szem-száj ingere:


BRUBERI Coffee and Bakery

Fragola 


Időszaki kiállítások:


Határtalan design 2024 a Templomtérben

PRO FORMA - BFF2024: Absztrakt tendenciák a kortárs magyar fotóművészetben | BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL 2024 az Oratóriumban és az Emeleti folyosón

Vettük, kaptuk, megmutatjuk az Emeleti kiállítóterekben

Laura ideges - a METU diákjainak kutatási projektkiállítása az Emeleti folyosón