Aktuális programjaink

 


ADVENT KISCELLBEN
 
Karácsonyra készülünk a Kiscelli Múzeumban. Lesz vásár, kézműveskedés, gyönyörű épület, érdekes tárlatvezetések és szép kiállítások. 
 
A délután során a Landerer és Heckenast nyomda nyomdagépén saját karácsonyi kártyát nyomtatunk a Letterpress workshopon, karácsonyfadíszt készítünk csipeszekből, besegítünk a karácsonyi készülődésbe a WAMP design vásárával és a megújult Kiscelli shop termékeivel, a tárlatvezetések során pedig a Kiscelli Múzeum minden érdekes zugát bejárjuk szakértők vezetésével. 
 
Programok:
 
10.00 Mágnások lakberendezője. Exkluzív vezetés a bútorraktárban. A részvétel regisztrációhoz kötött (max. 15 fő) a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu címen. Részvételi díj: 3200 Ft
10.00 - 18.00 Letterpress workshop - üdvözlőlap készítés a Nemzeti Dal nyomdagépén
10.00 - 18.00 Wamp - design vásár a múzeum szoborcsarnokában
11.00 és 14.00 A kastély titkai. Épületséta és zseblámpás kriptatúra
15.00 - 18:00 Karácsonyi csipeszdísz workshop, ajándékok és díszek facsipeszből
15.00 Kurátori tárlatvezetés az 1971. Párhuzamos különidők című időszaki kiállításban 
16.00 Tárlatvezetés a Fővárosi Képtár gyűjteményében
 
A délután folyamán zenél: Cyborg Templar
 
A sütikkel, teával és forralt borral készülünk a Hélix Félix étterem jóvoltából.
 
Belépő: 1600 Ft/800 Ft, családi kedvezmény 4000 Ft (2 felnőtt és gyerekek). 
 
 
A belépővel megtekinthetők a Kiscelli Múzeum és Fővárosi Képtár állandó kiállításai, a Pest-budai cégérek, a Kiscelli Nyomda és az 1971 Párhuzamos Különidők című időszaki kiállítás is.
 
 

1971. PÁRHUZAMOS KÜLÖNIDŐK

 

Kurátori tárlatvezetés:  december 2. 15.00

 

A Fővárosi Képtár időszaki kiállítása két művészgenerációból és két, egykorú műcsoportból indul ki: ezeken keresztül mutat rá a Kádár-korszak képzőművészetének párhuzamos jelenségeire. Az egyik generáció már az ötvenes években befutott, majd az évtized végén művészileg sikeresen modernizálódó nemzedék, melynek magas társadalmi státuszát főiskolai katedra, állami megrendelések, múzeumi vásárlások és monumentális munkák jelzik. 1971-ben a Budapesti Történeti Múzeum Hincz Gyula, Somogyi József és Domanovszky Endre gyűjteményes kiállításának adott helyet. A BTM Kiscelli Múzeumának templomterében ezekhez a kiállításokhoz köthető műveket, többek között nagyméretű gobelineket láthatott a közönség. A másik műcsoport létrejötte az ekkor kialakuló második nyilvánossághoz és egy jóval fiatalabb generációhoz kötődik. A ’60-as évek végén jelentkező művésznemzedék számos kísérletet tett arra, hogy bejusson a művészet intézményeibe, mielőtt ezek kudarcai miatt kialakította volna saját fél-nyilvános intézményeit. Az egyik ilyen kísérlet Beke László 1971-es Elképzelés című felhívásához kapcsolódik. Beke 28 fiatal művésznek küldött levelet, akik a megelőző években egy új, a képzőművészet hagyományos ágait és műfajait meghaladó programmal jelentkeztek. A kezdeményezés célja az volt, hogy a nyilvánossághoz nem jutó kortárs művészet és vizuális kultúra új tendenciái, a művészi gondolkodás dokumentálva legyen anélkül, hogy a művek megvalósítására sor kerülne. A magyar művészettörténet-írásban az Elképzelés projektjéhez kötődően 1971-et tekintik a magyar konceptualizmus kiindulópontjának. A kiállítás ráirányítja a figyelmet az egyidejű, de a történeti emlékezetben markánsan különváló jelenségekre és végső soron a múlt rekonstrukciójának az összetettségére. 

Kurátorok: Hegyi Dóra, László Zsuzsa (tranzit.hu), Leposa Zsóka, Róka Enikő (Fővárosi Képtár), Százados László (Magyar Nemzeti Galéria)

Közreműködő képzőművész: Kaszás Tamás

Részvételi díj: 1600/800 Ft, mellyel a Kiscelli Múzeum többi kiállítása is megtekinthető.

Tisztelt Látogatók! Felhívjuk figyelmüket, hogy a kiállítás templomtéri része 2018. december 8-21 között technikai okok miatt zárva tart. Szíves megértésüket kérjük! 

 

 

 

 

 
Állandó kiállítások
 
Kiscelli Nyomda - Fejezetek a főváros nyomdászattörténetéből  
A főváros régisége. 1780-1873
Közterek és magánterek. 1873-1940
Pest-budai cégérek
A pesti Arany Oroszlán patika
Barokk szoborcsarnok
 
A főváros régisége / Barokk szoborcsarnok / Patika. Fotó: Gehring János
 
 

 
 
Előzetes regisztráció vezetéseinkre:
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel évente több alkalommal is megtartjuk tematikus vezetéseinket. Amennyiben nem szeretnének lemaradni valamelyik programról, iratkozzanak fel hírlevelünkre, vagy jelezzék a kapcsolat(kukac)kiscellimuzeum.hu e-mail címen, mi pedig igyekszünk értesíteni Önöket, amint az adott túrára új időpontot hirdetünk. 
 
Egyénileg szervezett csoportoknak is tartunk tárlatvezetést, ennek díja a belépőjegy árán felül 7000 Ft/csoport (max 15-20 fő). Jelentkezni a kapcsolat(kukac)kiscellimuzeum.hu e-mail címen lehet.
 
A kastély titkai. Zseblámpás kriptatúra és épületséta. A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a legendás, meggyilkolt éjszakai pillangó, Mágnás Elza szeretője. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak ezen a vezetésen látogatható. 
 
Séta Schmidt Miksa egykori parkjában. A Kiscelli Múzeumhoz tartozó hatalmas park egykori villaépületeket, műkő szobortöredékeket és egy rejtélyes, historizáló kaput is rejt. A sétán feltárul a park múltja: szóba kerül az egykori remetebarlang, a területen működő agyagbánya és a Schmidt Miksa által kialakított romantikus angolkert is. Túracipővel készüljenek!