Kiscelli TO GO - Városi séta muzeológussal

A járványügyi korlátozások miatt a Kiscelli to Go! sétákat 2021. tavaszán folytatjuk!

 

Vidd magaddal a muzeológusok tudását a városról, sétálj a kiscellis történészekkel, nézz körbe kiscelli szemmel.

A Kiscelli Múzeum munkatársai mutatják be Budapest egy-egy érdekes szeletét, helyszíneit olyan témákban és olyan helyeken, amelyek közel állnak hozzájuk. Épületek, építészek, utcák, apróságok és városi léptékek a témák között, minden, ami Budapest.

Jegyárak:

Elővételben a TIXA.HU-n: 2.400 Ft

https://tixa.hu/kiscelli-muzeum

Helyszínen: 3.200 Ft

A belépőjeggyel a Kiscelli Múzeum állandó és időszaki kiállításai is megtekinthetőek. http://kiscellimuzeum.hu/kiallitas


2020. október 25. 15:00 Kiscelli to go! Margittól Szabiig / Kerékpáros túra hídtól hídig

Hány sávos volt a hajóhíd Pest és Buda között? Hogyan tanultak meg a pesti polgárok úszni? Mi köze a nagy 1838-as árvíznek, vagy egy ólajtónak a Lánchíd történetéhez? Milyen színű volt eredetileg a Margit híd? Miből épült a Kossuth-híd? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ Budapest legrégebbi hídjait érintő túránk során. A Kiscelli Múzeumban őrzött tárgyak segítségével egy rendhagyó híd- és várostörténeti sétán (bringatúrán) vehetnek részt a látogatók.

Túravezető: Perényi Roland történész, főmuzeológus

Találkozási pont: Margit híd pesti hídfő, a Nagy Imre emlékműnél (kerékpáros túra)


2020. november 8. 14:00 Kiscelli to go! Amikor ütött az óra – Híres emberek halála

Egy ember akkor hal meg igazán, ha mindenki elfelejti emlékét – hangzik a közhelyes megállapítás. Viszont mi van akkor, ha egy-egy ember személyére bár több évszázadon keresztül visszaemlékezünk, a halála körülményeiről mégsem tudunk szinte semmit.

Városi sétánkon olyan helyszíneket keresünk fel, amelyek egy-egy történelmi, közéleti hírességünk életének utolsó állomásai voltak. Megtudhatjuk például azt, hogy melyik nemzeti nagyunkat temették el titokban vagy hogy ki halt szörnyhalált egy tűzvészben, de arról is szót ejtünk majd, hogy Budapest székesfőváros hogyan méltatta híres halottait.

Sétavezető: Maczó Balázs muzeológus

Találkozási pont: Erzsébet körút - Dob utca sarok, az Erzsébet körútt 44. számú ház előtt


ELHALASZTVA! 2020. november 21. 14:00 Kiscelli to go! Mesélnek a kockakövek - A főváros útburkolatai

A város a földből nőtt ki. Bármilyen meghökkentő is ez az állítás, alapjaiban igaz, ha figyelembe vesszük, hogy kövek és téglák alkotják épületeit, útjait. Igaz ez Budapest egykori útjaira is. Egyre inkább tünedező kockakő útfelületeink is a föld ajándékai, amit egyenként fektettek le dolgos kezek eleinte hagyományos, majd gépi megmunkálást követően. Ezáltal világvárosi színvonalú úthálózat épült, ami 1900-ban már vetekedett a bécsi utak műszaki színvonalával. Elég, ha csak egy-egy nagyobb utat megörökítő fotóra tekintünk, szemünkbe ötlik a burkolt felületek nagysága, a rengeteg kockakő. De miért volt szükség ilyen hatalmas kövezési munkákra? Milyen köveken kopogtak a lovak patái százhúsz évvel ezelőtt? Mi a története azoknak a szürkés, simára, domborúra kopó kőkockáknak, amiken zörögtek egykor a fiákerek, siklottak az automobilok gumirádlijai, gyülekeztek a forradalmárok 1956-ban és amik közül néhányat még mi is taposhatunk? Mesélnek a kövek, ha figyelünk rájuk.

Sétavezető: Molnár Álmos muzeológus

Találkozási pont: Pollack Mihály tér


2020. december 1-24. Kiscelli Advent TO GO

Advent elvitelre a Kiscelli Múzeumból. A Kiscelli Múzeum hagyományos adventi eseménye idén városi adventi kalendárummá változik.

Huszonnégy, a karácsonyhoz és az adventi időszakhoz kapcsolódó különleges tárgyat válogattunk ki gyűjteményeinkből, melyek fotója egy-egy Budapest utcáin, terein, épületein elrejtett kiscellis ablakban jelenik meg. A műtárgyak fotóit úgy helyeztük el, hogy azok kapcsolódjanak az eredeti helyszíneikhez: a Corvin Áruház kívánságlistája, egy XIX. századi mézeskalács forma, Rippl-Rónai József téli tájképe a Gellért-hegyről, egy reneszánsz nevű égősor a 30-as évekből,  és így tovább. Napról-napra itt a weboldalon valamint a facebook oldalunkon kinyitunk egy ablakot, és megmutatunk egy darabot Budapest múltjából. 

JÁTÉK

A jelenlegi pandémiás időszakban nem lehetnek nyitva a gyűjtemények, mi mégis szeretnénk önökkel kapcsolatban maradni, ezért szerveztünk egy interaktív játékot, amivel a várost bejárva a gyűjtemény egy-egy morzsáját is megmutatjuk! Játszanak velünk, hívják meg a játékra ismerőseiket, hogy minél többen ismerjük meg Budapestet!

A játék menete:

Keressék meg a városba kihelyezett kiscellis ablakokat, fedezzék fel bennük a tárgyakat, figyeljék meg környezetüket, járják körbe, ismerjék meg a főváros rejtett kincseit, vegyék észre elmúlt korok szépségeit és értékeit, képzeljék magukat kicsit a múltba! 

Aki legalább 15 matricát megtalál a városban az Advent To Go ablakokból, páros belépőt kap ajándékba a Kiscelli Múzeum kiállításaira. Aki pedig mind a 24 helyszínt megkeresi, ajándékcsomagot adunk!

A helyszínen készült fotók, szelfik beküldésének határideje: 2020. december 31.

A fotókat töltsék fel facebook eseményünk alá vagy küldjék el a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu címre. 

WEBKALENDÁRIUM: Kiscelli Advent TO GO

FACEBOOK: Kiscelli Advent TO GO