Archívum


2023. JÚNIUS 4. - JÚLIUS 2. // A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat tizenkét évvel ezelőtt adta át először az alapító házaspár, Mary Mc Loughlin és John Ward. A díj, és a mögötte álló Leopold Bloom Művészeti Alapítvány az ír gyűjtőpár törekvéseinek megfelelően a magyar képzőművészek karrierjét igyekszik támogatni, és lehetőséget biztosítani számukra, hogy becsatornázódjanak a nemzetközi művészeti közegbe. A kétévente átadott díj névadója James Joyce világhírű regényének főhőse, s a díj az Ulysses és általában a művészet értékeit is szimbolizálja: a nemzetköziséget, a függetlenséget, a kulturális kapcsolatokat.


2023. ÁPRILIS 14. - MÁJUS 14. // A kiállítás képeinek alkotói a fotográfia több műfaját képviselik: autonóm fotóművészek, dokumentarista fotográfusok, fotóriporterek, akik különböző irányból reflektálnak arra a komplex településformára, amelyet városnak - jelen esetben Budapestnek nevezünk.


2022. szeptember 10. - november 15. MEGHOSSZABBÍTVA: JANUÁR 29. // A Fővárosi Képtár gyűjteményéből most olyan műveket szeretnénk a látogatók elé tárni, melyek többségét még soha nem láthatta a közönség, olyan női alkotótól, akiknek az életét, pályáját nagyrészt a feledés homálya fedte. Bár a 19. század közepétől általános volt, hogy az induló Pesti Műegylet, a magyar képzőművészet ügyét támogató szervezet tárlatain, vagy más csoportos képzőművészeti kiállításokon női alkotók is szerepeltek, a meghatározó véleményformálók még 1900 körül is kétségbe vonták a nők képességeit, és hangsúlyozták műkedvelői tevékenységüket.


MEGHOSSZABBÍTVA MÁJUS 28-IG // A Kiscelli Múzeumban a fővárosi kutyatartás témáját feldolgozó kiállítást rendezünk. Egy szekciót a magán mitológiának szentelünk, amelyhez a városlakótól szeretnénk a kedvencről a legkedvesebb fényképét elkérni emailben: vau@kiscellimuzeum.hu. A kép helyszíne csak Budapest lehet! Kérjük ossza meg velünk a kép történetét, hogy hol készült, illetve a fotón szereplők nevét. A képet és a storyt a kiállításon a gazdik viszontláthatják. Köszönjük!


2022. október 1. - 2023. március 31. // Válogatás a Kiscelli Múzeum Üveggyűjteményéből. A Határtalan design kiállítás kísérőtárlata. A Kiscelli Múzeum immár harmadik éve ad otthont a Design without borders / Határtalan design kiállításnak, koncert- és összművészeti rendezvénysorozatnak. Idén, az Üveg Nemzetközi Éve alkalmából, a kiállítás egyik fókuszában európai üvegművészek alkotásainak bemutatása áll. A templomtéri kortárs designkiállításhoz kapcsolódó kisebb tematikus tárlat pedig a Kiscelli Múzeum Üveggyűjteményéből vonultat fel pár különleges és a főváros életéhez szorosan kapcsolódó darabot.


2022. december 09. - 2023. április 23. // A száz éve született Mácsai István alkotásokban és műfajokban gazdag, időben is nagy kiterjedésű életműve tizenhét éve, 2005-ben lezárult, s azóta az időnként felizzó figyelem ellenére egyfajta tanácstalanság övezi. A Mácsai-recepció kezdettől fogva ellentmondásos és szakadozott volt. ... Tisztán kvalitásalapú, főművekre koncentráló, kanonizációs megközelítés helyett az életmű sokszálú bemutatására vállalkoztunk. Szándékaink szerint nem ítélkezünk, hanem értelmezünk, támpontokat adunk – párhuzamos narratívákat, kontextusokat építünk fel és láttatunk.


MEGHOSSZABBÍTVA! 2022. július 3. // A jelmez, mint autonóm vizuális kifejezőeszköz. Bérczi Zsófia, Nagy Fruzsina és Szűcs Edit közös kiállítása


2022. február 10. - május 1. // Kurátorok: Molnár Dániel, Teller Katalin A BTM Kiscelli Múzeum szórakoz(tat)ástörténeti kiállítása Kik voltak az első magyar és nemzetközi showmanek? Miért fizetett és min ámuldozott a pesti közönség, amikor Kölcsey a Himnuszt írta? Kinek a műsorára ment el Széchenyi István is? Hogyan hívták eredetileg magyarul a cirkuszt? A tárlat a reformkor alakuló szórakoztatóiparát, mutatványosait, első cirkuszait mutatja be Budapest 1873-as egyesítéséig.


2022. augusztus 3-tól // Schervitz Mátyás (1702-1771) budai festő munkásságát bemutató kiállítás nyílik az Oratóriumban Korhecz Papp Zsuzsanna és dr. Farbaky Péter kurátorsága alatt. Schervitz Mátyás Szent Ivó oltárképe eredetileg az óbudai kiscelli dombon épült trinitárius templom egyik mellékoltárában helyezkedett el, jelenleg az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia Templomban található. Kiállításunk idején újra a Kiscelliben lesz látható!


2022. október 2. - november 6. // Az immár tizennyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő, a régió alkotóinak bemutatására fókuszáló független dizájn- és összművészeti rendezvénysorozat idén a V4 országok alkotóin kívül 16 ország több mint 160 alkotójának munkáit, ezen belül reprezentatív régiós és finn válogatást mutat be a Kiscelli Múzeumban.

Oldalak