Archívum


2022. szeptember 10. - november 15. MEGHOSSZABBÍTVA: JANUÁR 29. // A Fővárosi Képtár gyűjteményéből most olyan műveket szeretnénk a látogatók elé tárni, melyek többségét még soha nem láthatta a közönség, olyan női alkotótól, akiknek az életét, pályáját nagyrészt a feledés homálya fedte. Bár a 19. század közepétől általános volt, hogy az induló Pesti Műegylet, a magyar képzőművészet ügyét támogató szervezet tárlatain, vagy más csoportos képzőművészeti kiállításokon női alkotók is szerepeltek, a meghatározó véleményformálók még 1900 körül is kétségbe vonták a nők képességeit, és hangsúlyozták műkedvelői tevékenységüket.


2022. október 1. - november 6. // MEGHOSSZABBÍTVA: 2023. MÁRCIUS 31. // Válogatás a Kiscelli Múzeum Üveggyűjteményéből. A Határtalan design kiállítás kísérőtárlata. A Kiscelli Múzeum immár harmadik éve ad otthont a Design without borders / Határtalan design kiállításnak, koncert- és összművészeti rendezvénysorozatnak. Idén, az Üveg Nemzetközi Éve alkalmából, a kiállítás egyik fókuszában európai üvegművészek alkotásainak bemutatása áll. A templomtéri kortárs designkiállításhoz kapcsolódó kisebb tematikus tárlat pedig a Kiscelli Múzeum Üveggyűjteményéből vonultat fel pár különleges és a főváros életéhez szorosan kapcsolódó darabot.


MEGHOSSZABBÍTVA! 2022. július 3. // A jelmez, mint autonóm vizuális kifejezőeszköz. Bérczi Zsófia, Nagy Fruzsina és Szűcs Edit közös kiállítása


2022. február 10. - május 1. // Kurátorok: Molnár Dániel, Teller Katalin A BTM Kiscelli Múzeum szórakoz(tat)ástörténeti kiállítása Kik voltak az első magyar és nemzetközi showmanek? Miért fizetett és min ámuldozott a pesti közönség, amikor Kölcsey a Himnuszt írta? Kinek a műsorára ment el Széchenyi István is? Hogyan hívták eredetileg magyarul a cirkuszt? A tárlat a reformkor alakuló szórakoztatóiparát, mutatványosait, első cirkuszait mutatja be Budapest 1873-as egyesítéséig.


2022. augusztus 3-tól // Schervitz Mátyás (1702-1771) budai festő munkásságát bemutató kiállítás nyílik az Oratóriumban Korhecz Papp Zsuzsanna és dr. Farbaky Péter kurátorsága alatt. Schervitz Mátyás Szent Ivó oltárképe eredetileg az óbudai kiscelli dombon épült trinitárius templom egyik mellékoltárában helyezkedett el, jelenleg az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia Templomban található. Kiállításunk idején újra a Kiscelliben lesz látható!


2022. október 2. - november 6. // Az immár tizennyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő, a régió alkotóinak bemutatására fókuszáló független dizájn- és összművészeti rendezvénysorozat idén a V4 országok alkotóin kívül 16 ország több mint 160 alkotójának munkáit, ezen belül reprezentatív régiós és finn válogatást mutat be a Kiscelli Múzeumban.


2022. január 21. – április 17. // Kurátorok: Róka Enikő, a Fővárosi Képtár vezetője és Mucsi Emese, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és az Artmagazin munkatársa. Kiállító művész: Gerhes Gábor Mit kezdjünk a tudományos megismerés klasszikus eszközeivel egy olyan korszakban, amikor a tények egyre kevésbé hatnak a közgondolkodásra, miközben az érzelmeket megmozgató, személyes hitre épülő érvek egyre inkább teret nyernek? A választ keresve valószínűleg nem az lesz az első dolgunk, hogy a legközelebbi könyvtárba sietünk. Inkább a számítógépünkhöz vagy a telefonunkhoz nyúlunk, és egy-két ugrást követően már a bárki által szerkeszthető Wikipédiát böngésszük


2022. május 6. - június 26. // A kiállításon olyan autonóm művészi megközelítéseket és projekteket mutatunk be, melyek az experimentális fotográfia fogalmához vagy hagyományához kapcsolódnak.


2021. június 26. - 2022. január 9. // Kurátorok: dr. Perényi Roland és Molnár Álmos Mi a kapcsolat egy nagyváros halálozási statisztikája és egy vécécsésze között? Mi köze van Széchenyi Istvánnak az angolvécéhez? Hogy oldották meg a reformkori pest-budai hölgyek a „kisdolgukat”? Hogyan alakult ki a fürdőszoba mint különálló funkcionális helyiség? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ legújabb időszaki kiállításunkkal.


2021. október 10. – november 28. Alapító kurátorok: Szigeti Szilvia, Radnóti Tamás A hazai dizájnélet hosszú évek óta meghatározó fóruma a Határtalan Design / Design Without Borders (DWB) kiállítás. Idén 16 ország több mint 120 alkotójának művei mellett Made in Slovenia – The Future of Living címmel a szlovén dizájn legújabb törekvéseit láthatja két hónapon keresztül Budapesten a közönség.

Oldalak