Archívum | Kiscelli Múzeum

Archívum


2023. NOVEMBER 17. - 2024. ÁPRILIS 14. // A Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeum a főváros 150. „születésnapja", azaz Pest, Buda és Óbuda egyesítésének kerek évfordulója alkalmából átfogó kiállításon tárja a közönség elé Budapest divattörténetének legutóbbi 150 évét.


2023. JÚNIUS 24. - 2024. JANUÁR 14. // A Kiscelli Múzeum idén a 150 éves Budapest fodrásziparát is ünnepli! A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten című kiállítás a BTM Kiscelli Múzeumban a haj és az arcszőrzet gondozásának társadalomtudományi, muzeológiai feltárására tesz kísérletet, ahogy az elmúlt 150 évben Budapesten megmutatkozott. A bemutatott tárgyakat és fodrászipar-történeti dokumentumokat a Kiscelli Múzeum, társmúzeumok és nagylelkű magángyűjtők anyagából válogattuk. Munkánkat nagyban segítették a hajas szakmák neves képviselőivel folytatott beszélgetéseink. Helyszín: Sziklapince


2023. AUGUSZTUS 23. - OKTÓBER 27. // Reigl Judit születésének századik évfordulóját kiállításokkal ünnepli számos európai és hazai múzeum. A Kiscelli Múzeum–Fővárosi Képtár tárlata a berlini Neue Nationalgalerie és a budapesti Szépművészeti Múzeum kiállításait köti össze: míg az előző a művész legismertebb alkotói korszakát, az 1950-es és 1980-as évek közötti festményeit tekinti át, az utóbbi Reigl munkásságának első és utolsó éveiből válogat. A Kiscelli Múzeum tárlata e két kiállítás törzsanyaga közötti periódusra fókuszál, és első ízben mutatja be, hogy milyen jelentős helyet foglalt el Reigl Judit egész életművében az emberábrázolás.


2023. MÁJUS 23. - OKTÓBER 29. // A Nyugati tér Budapestnek talán a legkevésbé látványos tere. Valójában egy nagy útkereszteződés, amit az elmúlt évtizedek során próbáltak ugyan közteresíteni, de a rajta áthaladó óriási forgalom miatt ezt nem igazán tudjuk élvezni. A tér történetét csak úgy tudjuk megérteni, ha az itt találkozó különböző városrészek múltjába is belekóstolunk. Helyszín: Oratórium


2023. JÚNIUS 4. - JÚLIUS 2. // A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat tizenkét évvel ezelőtt adta át először az alapító házaspár, Mary Mc Loughlin és John Ward. A díj, és a mögötte álló Leopold Bloom Művészeti Alapítvány az ír gyűjtőpár törekvéseinek megfelelően a magyar képzőművészek karrierjét igyekszik támogatni, és lehetőséget biztosítani számukra, hogy becsatornázódjanak a nemzetközi művészeti közegbe. A kétévente átadott díj névadója James Joyce világhírű regényének főhőse, s a díj az Ulysses és általában a művészet értékeit is szimbolizálja: a nemzetköziséget, a függetlenséget, a kulturális kapcsolatokat.


MEGHOSSZABBÍTVA! NOVEMBER 19. // A Ki a raktárból! kiállítássorozat első része tavaly a Fővárosi Képtár 19. századi anyagából mutatta be a női alkotók munkáit, a most nyíló tárlathoz pedig 1900 és 1950 között készült műveket válogattunk. ... Ez az a korszak, amikor egy nő már szabadon választhatta hivatásként a művészetet, bár ez a legritkábban biztosított megélhetést számára. A női alkotóknak továbbra is meg kellett harcolniuk az egyes művészek és véleményformálók sokat hangoztatott nézeteivel, melyek szerint a nő lényét noha átitatja a művészet és a szépség és kiváló másoló vagy utánzó, de a teremtő géniusz hiányzik belőle. Helyszín: Emeleti folyosó


DECEMBER 9. - 15. // Az emlékezet, a fenntartható közösségek és az innováció témaköreivel foglalkozó tanszéki stúdiókhoz kötődő kurzusokon készült munkák félév végi, nyilvános kiállítás formájában történő beadása és seregszemléje a művészet és építészet egymást kölcsönösen inspiráló lehetőségeinek kereséséről, a szolidáris építészet témaköréről és a tárgyalkotó kísérletek műfaji értelemben széleskörű, a haptikus megközelítésekre fókuszáló útkereséseiről is beszámol. Mindezek mellett a jövő évi Ország Lili-kiállítás apropóján idén meghirdetett tudományos-művészeti diákköri szekció munkáiból is ízelítőt kaphat a látogató.


2023. ÁPRILIS 14. - MÁJUS 14. // A kiállítás képeinek alkotói a fotográfia több műfaját képviselik: autonóm fotóművészek, dokumentarista fotográfusok, fotóriporterek, akik különböző irányból reflektálnak arra a komplex településformára, amelyet városnak - jelen esetben Budapestnek nevezünk.


2022. szeptember 10. - november 15. MEGHOSSZABBÍTVA: JANUÁR 29. // A Fővárosi Képtár gyűjteményéből most olyan műveket szeretnénk a látogatók elé tárni, melyek többségét még soha nem láthatta a közönség, olyan női alkotótól, akiknek az életét, pályáját nagyrészt a feledés homálya fedte. Bár a 19. század közepétől általános volt, hogy az induló Pesti Műegylet, a magyar képzőművészet ügyét támogató szervezet tárlatain, vagy más csoportos képzőművészeti kiállításokon női alkotók is szerepeltek, a meghatározó véleményformálók még 1900 körül is kétségbe vonták a nők képességeit, és hangsúlyozták műkedvelői tevékenységüket.


MEGHOSSZABBÍTVA MÁJUS 28-IG // A Kiscelli Múzeumban a fővárosi kutyatartás témáját feldolgozó kiállítást rendezünk. Egy szekciót a magán mitológiának szentelünk, amelyhez a városlakótól szeretnénk a kedvencről a legkedvesebb fényképét elkérni emailben: vau@kiscellimuzeum.hu. A kép helyszíne csak Budapest lehet! Kérjük ossza meg velünk a kép történetét, hogy hol készült, illetve a fotón szereplők nevét. A képet és a storyt a kiállításon a gazdik viszontláthatják. Köszönjük!

Oldalak