Erdélyi Mór fotográfiái a Kiscelli Múzeum Fényképgyűjteményében | Kiscelli Múzeum

Erdélyi Mór fotográfiái a Kiscelli Múzeum Fényképgyűjteményében

Kategória: 

Erdélyi Mór (1866-1934) a 19. század utolsó és a 20. század első harmadának egyik meghatározó, és talán legtermékenyebb magyar dokumentarista fotográfusa volt. Közel ötven esztendőt felölelő munkásága során több ezer fényképet készített Budapestről, a főváros utcáiról, tereiről, épületeiről, az itt élő emberekről. Budapesti városképei legnagyobb részét a BTM Kiscelli Múzeum őrzi.

Erdélyi és a múzeum jogelődje, a Fővárosi Múzeum között több évtizedes volt az együttműködés. Ennek eredménye, hogy a Fényképgyűjtemény kétezernél is több felvételét őrzi. A várostörténeti gyűjtemény legkorábban beleltározott fényképei (149 darab) is az ő alkotásai, amelyek megvásárlásával Toldy László főlevéltárnok a múzeum megalapítását követően lerakta a Fényképgyűjtemény alapjait.

A gyűjtemény az NKA Fotóművészeti Kollégium támogatásával Erdélyi Mór fotográfiái a Kiscelli Múzeum Fényképgyűjteményében címmel egy önálló weboldalt hozott létre, amelynek keretében a gyűjteményben lévő, Erdélyihez köthető budapesti városképek feldolgozását és online közzétételét kezdi el. A weboldalon jelenleg — a gyűjtemény topografikus struktúráját követve — a mai I. és II. kerület (Vár, Krisztinaváros, Víziváros és az egykori Tabán) városképeit tesszük elérhetővé. Mivel a fényképek konkrét budapesti lokációhoz köthetők georeferálásukat követően elhelyezésük térképes felületen történt, keresési és szűrési funkciókkal.

Terveink között szerepel a honlap további tartalmakkal történő folyamatos bővítése, azzal a céllal, hogy a gyűjteményben lévő Erdélyi-képek összességében online is elérhetővé váljanak, mind a fotótörténet és városfényképezés iránt érdeklődők, mind a kutatók számára.

 

www.erdelyimor.hu