Virtuális túra | Kiscelli Múzeum

Virtuális túra

Kategória: 

Műtárgyak a szabadban - Új állandó kiállítás a múzeum udvarán

2022. június 25-től

Kurátor: Oth Viktória

A Budapesti Történeti Múzeum tagintézményeként működő Kiscelli Múzeum udvarán rendezett új állandó kiállítás a múzeum gyűjteményeinek egy olyan specifikus szegmensét kívánja bemutatni, melyek méretüknél fogva nem tudnak helyet kapni a múzeum falain belül, ám szerepük művészettörténeti és várostörténeti szempontból is igen jelentős. A kiállításon szereplő heterogén műtárgycsoport tekintetében az összekötő kapcsot a fővároshoz való történeti vonatkozásukon kívül az intézmény történeténetéhez való kapcsolódásuk jelenti. A kiállított tárgyakon keresztül leképezhető a múzeum gyűjtéstörténeti, illetve kiállítási stratégiája. Valamint a műtárgyakon végigkövethetőek a művészet történetének bizonyos szakaszai is. Ez teremti meg tehát azt a kontextust, amiben értelmezhetővé válik, hogy miért kerül egymás mellé egy római kori szarkofág, egy XIX. századi oszlopfő vagy egy kortárs műalkotás.

***********************************************************************

Show és business Pest-Budán: kötéljárók, önmozgányok és más világszámok - A BTM Kiscelli Múzeum szórakozás és szórakoz(tat)ástörténeti kiállítása

2022. február 10. - május 1.

Kurátorok: Molnár Dániel, Teller Katalin

A tárlat a reformkor alakuló szórakoztatóiparát, mutatványosait, első cirkuszait mutatja be Budapest 1873-as egyesítéséig. Ez volt az az időszak, amikor bűvészek léptek fel a Nemzeti Színházban, és a szózatkomponista Egressy Benjámin „magyar népzenész társasága” mulattatta a szünetben a közönséget. Bemutatjuk a szféra első magyar és nemzetközi sztárjait és műsoraikat: legyenek azok vízenjárók, térhatású képekre szakosodott mutatványosok, szaltózó műlovarnők, az első profi bűvészek, bábosok, légutazók stb. Egyes témákhoz interaktív installációk kapcsolódnak: pl. egy súly megemelésével a látogató összemérheti erejét a hajdani erőművészekével, valamint számos kortárs párhuzam jelzi, mennyi minden (nem) változott az elmúlt kétszáz évben.

Belépéshez kattintson a képre:

***********************************************************************

Kloáka, kanláis, klozet. Kis dolgok és nagy változások - Budapest csatornázásának kultúrtörténete

2021. június 26. - 2022. január 9.

Kurátorok: dr. Perényi Roland, Molnár Álmos

Mi a kapcsolat egy nagyváros halálozási statisztikája és egy vécécsésze között? Mi köze van Széchenyi Istvánnak az angolvécéhez? Hogy oldották meg a reformkori pest-budai hölgyek a „kisdolgukat”? Hogyan alakult ki a fürdőszoba mint különálló funkcionális helyiség? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ legújabb időszaki kiállításunkkal.

Belépéshez kattintson a képre:

***********************************************************************

BTM Kiscelli Múzeum állandó kiállítása

A Google Kulturális Intézetével (Google Cultural Institute) való együttműködés révén 2016. januárjától három virtuális kiállításunk és több, mint 170 műtárgyunk tekinthető meg a Kiscelli Múzeum online kiállításán, ahol lehetőség van a múzeum belső tereinek virtuális bejárására is.

A Kiscelli Múzeum online kiállítása a múzeum különféle gyűjteményeiből szemezget, sőt a látogatók a Street View segítségével bejárhatják a múzeum valamennyi kiállítótermét is.  A bemutatott tárgyak között több olyan is akad, amely korábban nem került a múzeum látogatói elé. Ilyen például az, a 20. század elején készült, német gyártmányú — ruhásszekrény méretű — Polyphon zenegép, amelyet nemrégiben állítottak helyre.

Az online kiállításon a látogatóknak nem csak arra nyílik lehetőségük, hogy külön-külön megcsodálják az egyes tárgyakat. A múzeum kurátorai olyan online kiállításokat rendeztek belőlük, amelyeken régi fotográfiák, korabeli használati tárgyak, festmények és szobrok segítenek hozzá Budapest 19-20. századi történetének megismeréséhez. Az egyik ilyen online kiállítás egy 1914-ben elkövetett, a múzeum épületéhez is kapcsolódó bűntényt — a kor híres kurtizánjának, Mágnás Elzának meggyilkolását – mutatja be egykorú fotók, dokumentumok alapján.

Ha pedig valaki arra is kíváncsi, hogyan helyezkednek el ezek a tárgyak a kiállítótérben, és milyenek a múzeum tárgyainak otthont adó Kiscelli kastély termei, az Street View sétára indulhat a múzeumban. Az impozáns épület összes terméről, így az egyedülálló romtemplom kiállítótérről is készültek felvételek, amelyeket a Google mérnökei speciális Street View kamerákkal rögzítettek, majd digitálisan úgy illesztettek össze, hogy az egy múzeumi séta élethű benyomását kelti.

A Google Kulturális Intézetének honlapján több mint 1000 múzeum több mint 200 ezer műtárgyában gyönyörködhet világszerte bárki, köztük magyarországi intézményeknél őrzött alkotásokban is: a Kiscelli Múzeum mellett láthatóak a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Zeneakadémia, a Magyar Állami Operaház és a Holokauszt Emlékközpont online kiállításai is.

Belépshez kattintson a képre: