2018 – Csöndesen

Kategória: 

Csöndesen. Kortárs magyar csendélet

 

2018.04.07. – 06.24.

Kiscelli Múzeum / Oratórium

 

 

 

A Budapest FotóFesztivál hagyományteremtő szándékkal minden évben közös gondolkozásra és alkotásra hívja a művészeket egy-egy klasszikus fotográfiai műfajban,  kortárs magyar fotográfusok segítségével bemutatva, hogyan is viszonyul a hazai közeg az adott műfajhoz. A Csöndesen fotópályázattal a csendélet területén született kortárs reflexiókat vizsgáltuk  - a nyílt felhívásunkra több száz pályamű érkezett, amelyekből a kurátorok (Somosi Rita és Szarka Klára) választották ki a tárlat anyagát. A kiállítók között a kortárs magyar fotó megannyi irányzata és korosztálya képviselteti magát megmutatva a magyar fotóművészet színes gazdagságát és a több évszázados képzőművészeti múltra visszatekintő csendélet műfaj izgalmas aktualitását.

 

A műfaj fejlődéstörténete során hosszú út vezetett a táblaképek hátoldalától a polgárság státuszszimbólumává és autonóm területté válásig. A természet iránt megnyilvánuló újfajta érzékenység meghatározó momentum volt: az alkotók hol aprólékosan részletező, hol a látványt leegyszerűsítő kompozíciók formájában közelítettek a témához.  A csendélet a valóság élethű és részletes visszaadása mellett jelképek, szimbolikus utalások formájában tette lehetővé a rejtett tartalmak közlését. A halott természet ( natura morta) vagy a csendes / mozdulatlan élet (still life) kifejezések a csendélet tág értelmezésének különböző megközelítéseit tükrözik.

 

 

A magyar fotográfia történetében a csendélet soha sem tartozott a tömegesen művelt, közkedvelt műfajok közé. Különösen a riport- és dokumentarista fényképezés uralta majd évszázados időszakban szorult háttérbe ez a csöndes téma, hiszen az emberábrázolás és a mindennapi élet megörökítése számított értékes és fontos művészi iránynak. Különösen a múlt század közepén, második felén fogadta közöny, gyakran rosszallás ezeket a műveket. Érdekes változást jelöl, hogy manapság viszont milyen sok alkotót érdekel a műfaj. Kortól és stílustól szinte függetlenül kísérleteznek a fotográfusok a halott természet és a mozdulatlan élet izgalmas látványainak leképezésével. A műfaji határok is tágulni látszanak, hiszen a spontán élet teremtette “készen kapott” látvány megörökítése és különösen a szoftverek segítségével generált virtuális csendélet témájában születik talán a legtöbb friss mű. Persze, a klasszikus, még a festészetből megörökölt témák sem merültek ki, mai szemmel és mai gesztusokkal a több évszázados natura morta is teljesen új arcát mutatja.

 

A  kiállításon a klasszikus csendélet ismert ikonográfiai típusaiból kiindulva vizsgáljuk a kontextus és változó jelentéstartalmak összefüggéseit, a narratíva kibontási lehetőségeit, valamint az objektív és szubjektív megközelítések vizuális leképezéseit.

 

A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának a része, a Budapest Fotófesztivál és a Kiscelli Múzeum együttműködésével jött létre.

 

kurátorok: Somosi Rita, Szarka Klára

kurátorasszisztens: Tyekvicska Virág

 

Kiállító művészek:

  Apáti-Tóth Sándor Derzsi Mátyás Herczeg Eszter Kerekes Emőke Molnár Anna Szemenyei Bianka  
  Balázs Zsolt Diósi Máté Herendi Péter Kiss Tanne István Opitz Tomas Szilágyi Lenke  
  Balla Demeter Érdi Róbert Hitre Imola Kiss-Kuntler Árpád Papp Eszter Urbán Ádám  
  Bécsi Imre Fejér János Hodosy Enikő Kocsis Krisztina Regős Benedek Vajda János  
  Biró Dávid Flanek Péter Horváth Péter Kusnyár Eveline Sándor Emese Varga Tamás  
  Bohus Réka Fodor Dániel János Hupján Attila Liszkay Lilla Sivák Zsófia Vékás Magdolna  
  Bokor Krisztián Fuchs Lehel Icsu Renáta Martinkó Márk Szabó Maya Zagyvai Sári  
  Chochol  Károly Gáti György Kállai Márton Mészáros László Szalóki Ági    
  Czimbal Gyula Hamarits Zsolt Keleti Éva Mikes-Devich Réka Szatmári Gergely