2017 – Hajnal János

Kategória: 
 
Hajnal János. Budapest – Róma
 
2017. június 31. — 2017. szeptember 10. között a Kiscelli Múzeum Oratóriumában
 
Hajnal János: A zene hatalma, 1963
 
Hajnal Jánost (1913-2010) a magyar és olasz művészet elsősorban egyházművészként ismeri mind a szakma, mind a közönség. Aba-Novák Vilmos tanítványaként a magyar murális művészet nagy ígérete volt, aki a monumentális művészet iránti tehetségét Olaszországban teljesítette ki.
 
A Fővárosi Képtár kiállítása bemutatja Hajnal életművének, alkalmazott és autonóm munkáinak kivételes műfaji gazdagságát. A pesti Fészek Klub báljára festett pannókon és az egyházi megrendelésre készült vatikáni, milánói és sao paolo-i üvegablak-tervein egyaránt lenyűgöző erővel hatnak monumentális, sokalakos kompozíciói. Az új tárgyilagosság – az első világháború idején fellépő absztrakcióra született ellenreakció – szellemében készült illusztratív grafikái kivételes rajzkészségről és a reneszánsz mestereinek alapos ismeretéről árulkodnak, az állatkerti tempera-sorozatának majmai és tigrisei játékos dekorativitásukkal, frissességükkel fogják meg a nézőt. Csendéletei, műterem-képei, önarcképei, városi látképei klasszikus témák fantáziadús újraértelmezései.
 
Feltételezhetően a szabad alkotás lehetőségének korlátozása, a diktatúra érezhető kialakulása, valamint a második világháború idején átélt események együttesen okozták, hogy hazája végleges elhagyása mellett döntött. A szülőföldtől való elszakadás pályájának újraindítását jelentette, 1958-tól kezdve műveit Giovanni Hajnalként jegyezte, s még csak haza sem látogatott többé, valójában azonban soha sem számolta fel kapcsolatát a magyar kultúrával.
 
A Magyarországon eddig még nem látott volumenű kiállítás törzsanyagát a művész Milánóban őrzött ha-gyatéka adja. Az 1939 és 1948 között a Fővárosi Képtár egykori gyűjteményébe került, illetve magángyűjteményekben és a kecskeméti Katona József Múzeumban őrzött munkái egyaránt láthatók a tárlaton.
 
A kiállítás kurátorai: Balázs Kata és Simon Magdolna (Fővárosi Képtár).