A hónap műtárgya

Ismeretlen művész: Erzsébet királyné

1850-es évek; vászon, olaj; 79 x 100 cm

 

 

Erzsébet bajor hercegnőről 1854-es házasságkötését követően – immár mint osztrák császárnéról – számtalan portré készült. Ezeknek azonban csak kis része egyedi ábrázolás, az arcképek nagy hányadát a másolatok, kompilációk teszik ki, hiszen az uralkodói reprezentáció nagyszámú portrét kívánt meg.

A század közepének ünnepelt bécsi művésze, Franz Schrotzberg (1811–1889) pályakezdésében a tájképfestő id. Markó Károly (1793–1860) játszott meghatározó szerepet, később azonban főleg női arcképeivel szerzett hírnevet. Nem meglepő tehát, Erzsébet az 1850-es évek második felében több alkalommal is modellt ült neki, de az uralkodócsalád más tagjairól, így a császár anyjáról, Zsófia főhercegnéről is készített arcképet. Az uralkodó 1867-ben Ferenc József-renddel tüntette ki szolgálataiért. 1870-ben Budára is ellátogatott, amikor a királyné megbízásából az uralkodópár legkisebb gyermekét, a már majdnem kétéves Mária Valériát örökítette meg Erzsébet bernáthegyije, Brave társaságában.

Schrotzberg egyik korai Erzsébet-arcképe fehér, csipkedíszes báli ruhában, mellén és hajában borostyánlevelekkel ábrázolja a császárnét. A portréról készült sokszorosított grafikai lapok egy része pontos másolat volt, máskor az alkotók a félalakos kompozíciót kitágítva önálló variációkat hoztak létre, a metszetek pedig további festmények előképéül szolgáltak. Adolf Dauthage 1856-ban készült litográfiáján háromnegyed alakosra bővítette a portrét, Erzsébet vállára fekete csipkeköpenyt, jobb kezébe rózsát adott. Ez alapján készülhetett az a festmény, amely Vázsonyi Vilmosné arcképeként került a Fővárosi Képtár tulajdonába. A császárné bal kezébe legyező került, és a más ifjúkori ábrázolásairól ismert, Ferenc József portréjával díszített karkötőt is viseli. Arra, hogy valójában az uralkodóné arcmásáról van szó, már F. Dózsa Katalin (1942–2018) művészettörténész, a BTM egykori főigazgatóhelyettese, a magyarországi Erzsébet-kutatás meghatározó alakja is felhívta a figyelmet – azóta a pontos előkép is azonosításra került.

 

Tovább az előző hónapokra: A hónap műtárgya