Kiscelli Park - Vadregényes kastélykert. Szabadtéri kiállítás, parktörténet madárodúkon | Kiscelli Múzeum

Kiscelli Park - Vadregényes kastélykert. Szabadtéri kiállítás, parktörténet madárodúkon

Megnyitó: 2021. június 1.

Megnyitja: Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze

 

Koncepció: Tömör Miklós, Jalsoviczky Sára, Merc Hajnalka

Kurátor: Dr. Rostás Péter

Szakmai közreműködő: Dr. Farbaky Péter

Grafika: Nemes Anita

Installáció: Tömör Miklós

Fotók: BTM Kiscelli Múzeum Fényképgyűjtemény

Köszönjük a segítséget: Óbudai Önkormányzat, FŐKERT, MME

 

 

A kiállítás a mai Kiscelli Múzeum mellett található park szövevényes történetét dolgozza fel. Ahogy a múzeumnak helyet adó épület funkciója is folyamatosan változott – volt zarándokhely, laktanya, kastély, és háborús menedék is ––, úgy az épületet körülvevő terület is alakult az évszázadok során. A Kiscelliben elköteleztük magunkat a zöld múzeum gondolata mellett, így a ma már alapvető fenntarthatósági keretek mellett fontosnak tartjuk, hogy a tágabb környezetünkkel és a körülöttünk élő közösségekkel is kapcsolatot teremtsünk, együtt működjünk. Múzeumunk több éve részt vesz a terület közösségi tervezési folyamatában, a Tér-Köz projektben, az Óbudai és a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve. A terület szakértői a Kiscelli Múzeum korábbi igazgatója, Dr. Rostás Péter, és a Budapesti Történeti Múzeum korábbi igazgatója, Dr. Farbaky Péter, akik átfogóan foglalkoztak a kastély és a park történetével tudományos kutatásaikban és korábbi kiállításaik során. Az ő munkájuk képezte az alapját annak a szabadtéri tárlatnak, ami az egykori helyszíneken ma is látható emlékek mentén mutatja be a vadregényes kirándulóhely több évszázados múltját.

A kiállítás létrehozásánál arra törekedtünk, hogy olyan tárlatot alkossunk, ami megmutatja a terület történeti rétegeit, de nem avatkozik be az “organikusan” létrejött tájba és használati módokba. A tárlat tiszteletben tartja az itt élő állatfajokat és a parkot naponta használó lakókat, futókat, kutyasétáltatókat. Az installációs eszköz kiválasztásakor ügyeltünk arra, hogy illeszkedjünk a meglévő adottságokhoz, ezért esett a választás a parkokban és a természetben sok helyütt használt madárodúra. Az odúk kialakítása hosszas tervezési folyamat eredménye, melyben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai segítették munkánkat. A kihelyezett odúk az egyesület besorolásai szerint B, C és D típusú odúnak minősülnek. Költhetnek bennük mások mellett széncinegék, rozsdafarkúak, barázdabillegetők és seregélyek.  

A tartalom összeállításakor és a tizennégy helyszín kiválasztásakor szerettük volna megmutatni a terület minden fontos használati funkcióját. Megjelennek az egykor Remete-hegynek nevezett szőlődomb munkásai, vagy a híres kiscelli agyagbányászat közben keletkezett, ma is látható és bejárható robbantási kráterek. Megismerhetjük a kiscelli kastély száz évvel ezelőtti tulajdonosa, Schmidt Miksa által kialakított Attila park, vagy a gyermekek által  gyakran mászókaként használt egykori Duna-parti jégtörő, a kiscelli sárkány történetét. Bemutatunk olyan, ma is álló építményeket, mint az egykori temető kapuja, a Szent Vér kápolna, vagy a szőlőhegy présháza. Archív fotókon, terveken láthatunk egykori kiscelli épületeket, például a táncos fogadóként működő Etelka-villát.

A kihelyezett odúk között nem állítottunk fel sorrendet, szabadon bejárhatóak és felkereshetőek, meghagyva ezzel a keresés és a felfedezés örömét a látogatóknak. A megtalálásban az odúkon elhelyezett QR-kóddal elérhető térkép lehet a látogatók segítségére. Sétájuk során a nyitott szemmel járók sok érdekes épített és természeti értéket fedezhetnek fel a Kiscelli Parkban.

A kiállítással szeretnénk tovább katalizálni azt a folyamatot, amivel a Kiscelli Múzeum és a Kiscelli Park újra szerves kapcsolatba kerül, és az idelátogatók egy teljes értékű, kirándulást és múzeumi élményt is magába foglaló napot tölthetnek el Budapest belvárosától kőhajításnyira. 

A kiállításhoz szervesen kapcsolódik a 2021 tavaszán megjelent Barangoló a Kiscelli Parkban című matricás füzet, ami a gyerekeknek játékosan mutatja be a területet.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető a nap 24 órájában. A kiállításhoz kapcsolódóan tervezünk több szabadtéri programot, játékot is a következő időszakban. 

Az odúk lelőhelyei a Google Maps-en: https://bit.ly/3gcOZbO

 

Látogatóinkat arra kérjük, hogy az odúkat költési időszakban (tavasszal és nyáron) maximum 2-3 méterre közelítsék meg, ne zavarják a fiókákat!

 

Aktuális parkséták: http://kiscellimuzeum.hu/mi_zajlik_epp