2021 - Óbudai KultÉj | Kiscelli Múzeum

2021 - Óbudai KultÉj

Kategória: 

Idén másodszorra fognak össze Óbuda kulturális intézményei, hogy egy hosszú este folyamán bemutassák értékeiket és szakmai tudásukat. Július utolsó éjszakáján a Kiscelli Múzeum is éjfélig várja a látogatókat különleges tárlatvezetésekkel, felnőtt és gyerekprogramokkal, időszaki és állandó kiállításokkal.

Az este folyamán minden intézmény közös, ezerötszáz forintos karszalaggal várja a látogatókat. Könyvtár, csillagvizsgáló, kortárs és klasszikus múzeum az Óbdai KultÉj-en 2021-ben.

 

16:00, 19:00, 21:00 Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások. Budapest csatornázásának kultúrtörténete 

Budapestnek szennyes története is van: az életkörülményeket mindenkor meghatározó higiénia a szennyvízzel is összefügg. Pöcegödörtől a fénylő szaniterig terjedő történetünk olyan részleteket tartalmaz időszaki kiállításunkban, mint a csatornázás fejlődése, az illemhely-használat módjai és a hozzájuk fűződő mentalitás története.

Regisztráció: https://forms.gle/mPZ2zUuGqdbcP8uy7

 

17:00, 20:00, 22:00 Kolostor, kaszárnya, kastély... múzeum! - Épületvezetés és kriptatúra

Ki építtette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? Na és a Zichy család több generációjához? A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a szeretőjéről, Mágnás Elzáról elhíresült bécsi bútorgyáros. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak vezetéssel látogatható.

Regisztráció: https://forms.gle/gpsFjp6VtWGxAADD6

 

18:15, 20:15 Éntérképek

A ZéróPlusz TáncMűvek koreográfiai miniatűrjei a Kiscelli Múzeum változatos tereiben. Beszédes mozdulatok, megelevenedő tárgyak. Testből jövő személyes történetek. Koreográfia: Berger Gyula

18:15 Az állandó kiállítás termeiben

20:15 Templomtér

Az előadás támogatója: Nemzeti Kulturális Alap

 

17:15-18:00 akadémia (körbejárás)

A kiállítás azt vizsgálja, hogy a politikai fordulatok milyen változásokat hoznak egy adott korszakban; miként élhetnek tovább ideológiák, hatalmi struktúrák, jelképek és történetek a felszín alatt, hogy aztán egy másik rendszerben újraértelmezve meghatározó narratívaként kerüljenek elő.

Regisztráció: https://forms.gle/NLQ3jctEta7kvjJW6

 

18:00-19:00 Kurátori tárlatvezetés a művésszel az EMLÉKMODELLEK - Asztalos Zsolt kiállításon

A Kiscelli Múzeum Templomterében bemutatott Emlékmodellek című kiállítás az egyéni emlékezést állítja előtérbe. Asztalos Zsolt kognitív pszichológiai kutatások eredményeiből kiinduló képzőművészeti projektje a múlt, emlékezet, saját történet és konstruált emlékezeti narratívák kérdéseit vizsgálja.

Regisztráció: https://forms.gle/HQgyZcDsssDvmQ7s5

 

19:15, 21:15 Hóhérsztori. Pop-up kiállítás és vezetés a képzőművészeti gyűjteményből

Valahányszor festünk, vásznat vagy fatáblát alapozunk, papíripari, faipari, ruhaipari tárgyak, netán egyes gyógyászati vegyületek előállítását végezzük, néha eszünkbe juthat, milyen foglalkozás egykori „gyümölcsét” tartjuk kezünkben. Olyanokét, akik emlékét például egy nem túl nagy igénnyel megfestett zsánerképecske vagy egy házaspár kopott portréja őrzi meg az utókornak. Ők is történelmünk részei.

Regisztráció: https://forms.gle/XdTZ1PHnZNvKfNeu6

 

GYEREKPROGRAM / WORKSHOP

16:00-20:00 Kiscelli Nyomda - interaktív foglalkozás gyerekeknek

 

Jegyár: 1500 Ft (14 év alatt ingyenes)

Elővételes online jegyvásárlás: https://www.jegy.hu/program/kiscelli-muzeum-obudai-kultej-2021-karszalag-124823

A karszalaggal az Óbudai KultÉj 2021 minden rendezvénye látogatható. 

Programfüzet letöltés: Óbudai KultÉj 2021