2022/2023 - Poharak, serlegek, palacokok

Kategória: 

Válogatás a Kiscelli Múzeum Üveggyűjteményéből

A Határtalan design kiállítás kísérőtárlata

2022. október 1. - november 6.

MEGHOSSZABBÍTVA: 2023. MÁRCIUS 31-IG

Kurátor: Csáki Tamás

 

A Kiscelli Múzeum immár harmadik éve ad otthont a Design without borders / Határtalan design kiállításnak, koncert- és összművészeti rendezvénysorozatnak. Idén, az Üveg Nemzetközi Éve alkalmából, a kiállítás egyik fókuszában európai üvegművészek alkotásainak bemutatása áll. A templomtéri kortárs designkiállításhoz kapcsolódó kisebb tematikus tárlat pedig a Kiscelli Múzeum üveggyűjteményéből vonultat fel pár különleges és a főváros életéhez szorosan kapcsolódó darabot.

A 20. század első évtizedeiben a múzeum elsődlegesen az egyesítés előtti pest-budai városképek, középületek ábrázolásaival díszített üveg- és kerámiatárgyakat gyűjtött. A bekerülő műtárgyak egy másik része a főváros által megőrzésre átadott hivatali ajándék volt, mint például az a tükörkeretes díszoklevél, amelyet velencei üvegmunkások adományoztak a fővárosnak Buda felszabadításának 200. évfordulója alkalmából. 

Az egykor a polgári otthonok vitrinjeit megtöltő emlékpoharak mellett ezekben az évtizedekben néhány különleges tárgy is bekerült a gyűjteménybe és a jelen kiállításba is: többek közt egy Duna-parti látképekkel díszített üvegkazetta, valamint egy bőségszaru alakú kandallódísz, amelyen a Lánchíd vésett ábrázolása látható. A századelő másik kiemelt gyűjtési területét a pest-budai céhes emlékek képezték: a 19. századi pesti üvegművészet első datált alkotása a pesti csizmadiacéhnek egy lábbeli ábrázolása mellett az 1810-es évszámot viselő talpas pohara.

Üvegtárgyak nagyobb személyi, családi, intézményi hagyatékok részeként is kerültek be gyűjteményünkbe, ilyen volt például a Budapesti Szállodások és Vendéglősök Ipartestülete által összegyűjtött, a 19. század végi, 20. század eleji fővárosi vendéglátóipar üvegtárgyait jól reprezentáló együttes.

A Kiscelli Múzeum jelenlegi gyűjtési irányait kiállításunkban az asztali helyett az építészeti üvegek képviselik: a második világháború után emelt, mára lebontott vagy bontással fenyegetett fővárosi középületek üveg épületelemei. A kiállítást a múzeum egyéb gyűjteményeiből válogatott üvegablaktervek egészítik ki, amelyek közt Róth Miksa, Ferenczy Noémi és Árkayné Sztehlo Lily alkotásait is megcsodálhatjuk.