Sajtó | Kiscelli Múzeum

Sajtó

Kitűnik. A Ragyogj! kiállítás installációja a Kiscelli Múzeumban

2020.03.01. Építészfórum.hu, Kovács Dániel

Ritka az olyan múzeumi tárlat idehaza, ahol az installáció nem húzódik félénken a háttérbe, hanem okkal akar és mer az anyag és a koncepció egyenrangú társává válni. A Kiscelli templomterében most pár napig még ilyet láthatunk. 

Tovább a teljes cikkre: ITT

 


 

Önmagán túlmutató divat. Ragyogj! Divat és csillogás

2020. február 27. KULTer.hu, Balogh Dóra

Az elmúlt években Magyarországon is láthatóvá váltak a kortárs divatelméleti kutatások eredményei a múzeumok kiállítótereiben. Ezek a divattárlatok olyan rést pótolnak, melynek betömködése világszinten már több évtizede folyamatban van, s mely a divatot mint művészeti alkotást, mint designkérdést és mint a társadalomtudományos vizsgálódás forrását mutatja fel. 

Tovább a teljes cikkre: ITT

 


 

Ragyogj! - kiállítás a csillogó divatról

2020. január 26. Paradi Online 

Nem panaszkodhatunk mostanában, divat témájú kiállítások terén szinte el is vagyunk kényeztetve az utóbbi időben. Az elmúlt héten a Ragyogj! című kiállításra látogattam el, ahol a kurátor, Szatmári Judit mutatta be a témához kapcsolódó könyvét. S hogy igazán különleges élményben volt részem, az is bizonyítja, hogy ezen az estén egy kerekasztal beszélgetés keretében ismerhettük meg a kiállítás koncepcióját, valamint a tematika kapcsán felmerülő kérdésekre kerestük együtt a választ a résztvevőkkel.

Tovább a teljes cikkre: ITT

 


 

Kiscelli Múzeum: RAGYOGJ! DIVAT ÉS CSILLOGÁS

2019. november 15. Divat és marketing

A divat az emberi kommunikáció alapvető eszköze, önmagunk megkülönböztetésének igénye pedig az öltözködés egyik mozgatórugója. Minden, ami csillog, így magára vonzza a tekintetet, ezt a célt szolgálja. A kiállításban látható 18-21. századi, különféle alkalmakon viselt öltözékek a társadalmi és életmódbeli változásokat is tükrözik.

Tovább a teljes cikkre: ITT

 


 

Csillogás a Kiscelli Múzeumban

2019. november 12. budapestvideo ponthu

Ragyogj! Divat és csillogás címmel rendeztek ruhatörténeti kiállítást Kiscelli Múzeum templomterében. A kiállítás gerincét a Kiscelli Múzeum textilgyűjteménye adja, ami a klasszikus darabok mellett sok kivételes kortárs darabbal is büszkélkedhet.A Ragyogj! című kiállítás rendezőelvét egyrészt az égitestek fényének jellege, másrészt a világosság-sötétség, a nappal és az éjszaka kettőssége adta. A Naphoz arany, a Holdhoz ezüstös-fehér, a csillagos égbolthoz fekete-arany/ezüst tárgyakat társított a Kiscelli Múzeum textilgyűjteményének vezetője. A vizuális egyezésen túllépve a „napos” oldalhoz tartoznak azok a csillogó ruhák és kiegészítők, amelyeknek az elsődleges funkciója a hatalmi és társadalmi reprezentáció, a dominancia és a gazdagság kifejezése. Az éjszakai fények folytatása az estélyi csillogás: itt a bálok, táncok, és a csábítás látszólag könnyedebb világába nyerhetünk bepillantást. Láthatóak többek között Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszálya, Medveczky Ilona fellépőruhája.

Tovább a teljes videóra: ITT

 


 

Mi köze Sissi menyasszonyi ruhájának Medveczky Ilona fellépőruhájához?

2019. október 26. INDEX.HU | Kultúr, Matalin Dóra

 Mi a közös Erzsébet királyné, azaz Sissi esküvői ruhájának uszályában, Medveczky Ilona lenge fellépőruhájában a 80-as évek elejéről vagy azóta már megszűnt USE magyar divatmárka designer darabjaiban? Első blikkre semmi. Másodikra sem túl sok, mégis, az összes említett ruhadarab megtalálható a Kiscelli Múzeum Ragyogj! Divat és csillogás címet viselő új kiállításán.
A kiállítás vezérfonala a csillogás a divatban, vagyis a csillogó ruhák története. Mindez azonban inkább csak ürügy arra, hogy bemutassanak egy jó nagy válogatást a múzeum textilgyűjteményéből ezúttal a csillogó, vagyis főleg az alkalmi ruhákra fókuszálva.

Tovább a teljes cikkre: ITT

 


 

Ragyogj! Divat és csillogás kiállítás a Kiscelli Múzeumban!

2019. október 18. M5 Kult’30 – Az értékes félóra, Dobos Evelin

Ragyogj! Divat és csillogás a Kiscelli Múzeumban! Az öltözék az emberi kommunikáció egyik eszköze. Ami különleges értéket képvisel vagy csillog, az pedig biztosan magára vonzza a tekinteteket. Azt, hogy Dobos Evelin tekintetét mi vonzotta, most megmutatja!

Tovább a teljes videóra: ITT

 


 

Ragyogj! Divat és csillogás kiállítás a Kiscelli Múzeumban

2019. október 16. Süle Kati személyi stylist

Az öltözék, a ruha, emberi kommunikációnk egyik természetes eszköze, önmagunk megkülönböztetésének igénye, viselőjének kitűnni vágyása, a divat egyik mozgatórugója. Ami különleges értéket képvisel vagy csillog, az pedig magára vonzza a tekintetet. Az öltözék mindig tükör: beszél rólunk, a korról, az öltözködés normáiról, az életmódról, a társadalmi kontextusról. Az emberi öltözködést a reprezentáció, a státusz mindig is befolyásolta, ahol a luxus, értékes, csillogó darabokra utal, a „fényűzése” a mai napig a vágyott,  az emberek zömének elérhetetlen álom marad. 

Ennek az álomvilágnak a vizuális megjelenítésére szolgáló luxus eszközei a tárgyak különleges értéke és mívessége. A csillogásukat különböző technikák és alapanyagok biztosítják, amik biztosan magára vonzzák a tekintetet. A vizuális egyezésen túl, a csillogás és ragyogás elsődleges funkciója a hatalmi és társadalmi reprezentáció, a dominancia, a gazdagság kifejezése. 

Tovább a teljes cikkre: ITT

 


 

SZEMKÁPRÁZTATÓ SHOWROOMMÁ VÁLTOZOTT A KISCELLI MÚZEUM TEMPLOMTERE

2019. október 14. We Love Budapest, Jász Annamária

A Kiscelli Múzeum a város leghangulatosabb múzeuma: Schmidt Miksa óbudai dombtetőn álló egykori kastélyát nem véletlenül szemelik ki rendszeresen forgatási helyszínnek. Egykori hatalmas templomának vakolatlan falai közé most a Ragyogj! – Divat és csillogás című divattörténeti kiállítás költözött, különös atmoszférát teremtve az ódon épületben.

A kiállítás a csillogás és a fényűzés köré fűzte fel a koncepciót, ami éles kontrasztban áll a komor templombelsővel. A 18. és a 21. század közötti időszakról mutat be luxusöltözékeket, amelyek többségét a Kiscelli Múzeum több ezer tételes textilgyűjteménye adja. A gyűjtemény vezetőjét és a kiállítás kurátorát, Szatmári Judit Annát az égitestek fényének jellege, a világosság-sötétség, a nappal és az éjszaka kettőssége motiválta a tárlat megrendezésekor: a Naphoz arany, a Holdhoz ezüstös-fehér, a csillagos égbolthoz fekete-arany/ezüst tárgyakat társított.

Tovább a teljes cikkre: ITT