Nőnek lenni

TESTKÉP - AKT A KORÁTRS MAGYAR FOTOGRÁFIÁBAN. A Budapest Photo Festival kiállítása a Kiscelli Múzeumban

- tematikus válogatás -

Miben rejlik avagy hogyan jelenik meg a kortárs magyar fotográfusok szerint
a nőiség fogalma?

 

Mitől lesz nő?

"Én is szeretnék majd egy gyereket. Ha lány lesz Idának fogják hívni. Így hívták nagymamámat is. Ida mama. 68 éves korában halt meg. Nem engedte,hogy levágják a melleit." (Bede Kincső)

 

Fizikai és szellemi kapcsolat

A Bodyscape című sorozat a női test szépségét mutatja be experimentális és rendhagyó fényképeken keresztül. A portrék különféle női alakzatok rétegződéséből állnak össze, így válnak szürreális, titokzatos formákká. A sorozat a női test egyfajta absztrakciója, amely érzékenységet, sebezhetőséget, az önfelismeréshez való dinamikus belső utat és a komplex fizikai és szellemi kapcsolatot ragadja meg, amellyel életünk során mindannyian viaskodunk. (Dora Kontha)

 

Az idő múlása

Tudunk-e szembenézni az idő múlásával, amint átformálja testünk, nyomot hagyva minden porcikánkon? Milyen helyzetbe kerül az, negyven ötven esztendő távlatában, akinek arcát, testét címlapfotókon örökítették meg hajdanán s egy ország csodálta szépségét? Olyan kérdésre keresem a választ a fotográfia eszközeivel, amely mindannyiunkban felmerül, különösen manapság, amikor az öregedéssel oly nehezen birkózunk meg. A kép Dőry Virág színművésznőről készült 2019 őszén, és a hetvenes években Keleti Éva fényképezte a címlapfotót, amit a kezében tart. (London Katalin)

 

 

Vissza a főoldalra: TESTKÉP - Akt a kortárs magyar fotográfiában