Az egykori Pest megyei Bíróság épülete | Kiscelli Múzeum

Az egykori Pest megyei Bíróság épülete

2024. május 9. és 12. között a BUDAPEST100 témája a 70-es évek változatos épített öröksége, az ekkor épült házak értékeit és lehetséges jövőjét keresve. Branczik Mártával, a Virtuális leletmentés projekt ötletgazdájával az alábbi eseményeken találkozhatnak:

2024. május 6. (hétfő) 19:00 Trust Your Architect! | *MENTÉS MÁSKÉNT - Mihez kezdjünk a későmodern épületekkel? Kerekasztal-beszélgetés

Hogyan viszonyulunk a magyarországi későmodern épített örökséghez? Miből adódnak a véleménykülönbségek a szakmai és a laikus körökben? Hogyan érdemes kutatni, feldolgozni a korszakot? Mi valójában a szocreál, meddig tartott és milyen váltás következett utána? Mi alapján és kik döntenek arról, hogy a 60-as, 70-es évek időszakából mely épületeknek fontos a megőrzése? Miért nem lehetett megmenteni olyan ikonikus későmodern épületeket, mint a várbeli Villamos Teherelosztó?

Résztvevők: Hartmann Gergely (építész, kutató, egyetemi oktató), Branczik Márta (művészettörténész, muzeológus, műemléki érték szakértő), Kovács Dániel (művészettörténész, építészeti kritikus)

Moderátor: Werk Zsuzsi (KÉK)

Helyszín: KÉK projekt galéria - XI. ker. Bartók Béla út 10-12.


2024. május 10. (péntek) 14:00 Az Óbudai Kísérleti Lakótelep | Branczik Márta muzeológussal

 séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött a BUDAPEST100 honlapján:

 https://budapest100.hu/programok/

Sokan a lakótelep szó kapcsán rögtön betonelemekből épült panellakótelepekre gondolnak, pedig a hatvanas évek elejéig a panelépületek egyáltalán nem voltak jellemzőek, az ekkor épült lakóházegyüttesek téglából készültek, ahogy az Óbudai Kísérleti Lakótelep házai is. De miért kísérleti a lakótelep, mivel kellett kísérletezni? Van-e kapcsolat a hatvanas évek elejére felépült kísérleti lakóházak és a hetvenes években épült lakótelepi vagy magánlakóházak építészete között?


2024. május 11. (szombat) 16:00 Déli pályaudvar | Branczik Márta muzeológussal

 séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött a BUDAPEST100 honlapján:

 https://budapest100.hu/programok/

Épülettörténeti séta, fókuszban a Déli utascsarnoka


2024. május 12. (vasárnap) 15:00 Van-e helye a modernnek a belvárosban? Kerekasztal-beszélgetés

Résztvevők: Branczik Márta (művészettörténész), Hartmann Gergely (építész), Alföldi György (építész, urbanista)

Helyszín: V. ker. Szent István tér 7-11.

 

Tovább a Virtuális leletmentés főoldalra: http://kiscellimuzeum.hu/virtualis_leletmentes