Múzeumpedagógiai fogalakozások a Kiscelli Múzeumban | Kiscelli Múzeum

Múzeumpedagógiai fogalakozások a Kiscelli Múzeumban

IDŐSZAKI FOGLALKOZÁSOK

 

LEGYÉL TE IS MŰGYŰJTŐ!

15–18 éves korosztály, 75 perc
 
Budapest a műkincsek városa is. Vajon egyesek miért gyűjtenek műtárgyakat? El tudod képzelni, hogy műkincsek között élj? Érdemes lehet kevésbé ismert alkotók műveit is megvásárolni és gyűjteni?
A játékos, interaktív elemekkel tarkított múzeumpedagógiai foglalkozás során képzeletbeli műgyűjtőként kincsvadászatra indulunk a Fővárosi Képtár női alkotók sosem látott műveit bemutató időszaki kiállításán. A tárlat közös felfedezése közben azt is megtudhatjuk, hogyan kerültek a 20. század első felében élt női alkotók művei a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gyűjteményébe.
 
A foglalkozás a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár időszaki kiállításához készült, melynek címe: Árnyékban – Ki a raktárból! 2. Női alkotók művei a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gyűjteményéből, 1900–1950
 
Jegyár: 1000 Ft/fő*
 
 
ÁRNYÉKBAN
15–18 éves korosztály, 75 perc
 
A 20. század első fele az a korszak, amikor egy nő már szabadon választhatta hivatásként a művészetet. A Fővárosi Képtár időszaki kiállításán bemutatott női alkotók, noha gyakran egész életüket a művészetnek szentelték, a mai látogató számára szinte ismeretlenek.
Mi köti össze Anna Margit, Ferenczy Noémi, Lesznai Anna, Szántó Piroska, Sztehlo Lili, Undi Mariska életútját és művészetét? Miben különböznek, mi adja különlegességüket, egyediségüket? Milyen indíttatásból választják a művészetet? Hol folytatják művészeti tanulmányaikat a világban, majd hol és milyen céllal alkotnak?
A múzeumpedagógiai foglalkozás során példákkal szemléltetjük a női alkotók életpályája kapcsán felmerülő döntéshelyzeteket. Közösen gondolkodunk a művészet szerepéről, az önkifejezés lehetőségeiről és a pályaválasztás kérdéseiről. Mindebből pedig az is kiderülhet, hogy mi minden határozhatja meg ma a választásainkat, saját életünk során.
 
A foglalkozás a BTM Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár időszaki kiállításához készült, melynek
címe: Árnyékban – Ki a raktárból! 2. Női alkototók művei a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gyűjteményéből, 1900–1950
 
Jegyár: 1000 Ft/fő

 

 
 

ÁLLANDÓ FOGLALKOZÁSOK

Kalandozz szabadon! 

minden korosztály, játék a Kiscelli Múzeum udvarán, 60 perc

A szabadban lévő foglalkozás során különféle szempontok szerint járjuk körbe az udvari műalkotásokat, szobrokat, épületelemeket, így fiktív módon életre keltjük a mozdulatlan emlékeket. Szabad asszociációk mentén történeteket alkotunk, elhelyezzük az alakokat változatos terekbe, majd a műtárgyak által kiváltott inspirációk alapján montázsokat készítünk. Az alkotás végére az udvaron szétszórt műalkotások új kontextusba kerülnek, továbbgondolásra ösztönöznek.

 Jegyár: 1000 Ft/fő*

Reformkori városnézés

15–18 éves korosztály, 60 perc

A Kiscelli Múzeum állandó kiállításán felkeressük azokat a tárgyi és képi emlékeket, melyek visszarepítenek minket a Reformkorba.

Felidézzük az 1825-1849 közötti Pest-Buda közlekedését, kézművességét, alakuló városképét és közéletét.

Jegyár: 1000 Ft/fő*

 

Az arany kiselefánt

5-8 éves éves korosztály, 45 perc

A játékos múzeumi foglalkozáson az Arany Kiselefántot kísérjük végig kalandos útján, azonban nem egy óriás könyvet lapozgatva, hanem az állandó kiállítás műtárgyai között vezet a történetünk. Az izgalmas mese során szükségünk lesz minden érzékszervünkre anyagokat kitapintani, illatokat felismerni, különféle hangokat megfejteni, mesebeli lényeket megkeresni, színekkel hangulatokat ábrázolni. Állomásról állomásra, feladatokon át visz az utunk, míg elérkezünk ahhoz, akit kerestünk.

Jegyár: 1000 Ft/fő* 

Nyomozz velünk a Múzeumban!

8-14 éves  korosztály, 60 perc

Egyik műtárgyunkon Budapest címeréről eltűnt a korona. A foglalkozáson nyomába eredünk a  rejtélyes esetnek, árulkodó jeleket keresve a várostörténeti állandó kiállításunk tárgyai segítségével. A nyomok végül egy titokzatos, sötét kriptába vezetnek, így jókora adag bátorságra is szükségünk lesz, hogy megtaláljuk az ellopott kincset.

Jegyár: 1000 Ft/fő* 

Nyomozás a Kiscelli Parkerdőben

8-14 éves korosztály, 60 perc

Jártál már a Kiscelli Parkerdőben? Tudtad, hogy egykor egy kastélyhoz tartozott és egészen máshogy festett?

Felfedezted már az apró nyomokat, amik erről a korról mesélnek? Ezen a foglalkozáson nyomról-nyomra, feladványról-feladványra haladva tudhatunk meg egyre többet a Parkerdőről. Kik jártak itt előttünk? Mire használták régen? Ahogy végigmegyünk vaktérképünk segítségével a 10 állomáson, minden kérdésre választ kapunk.

Jegyár: 1000 Ft/fő*

Mi hír a Kiscelli Olümposzán?

11-16 éves korosztály, 60 perc

Hogy kerülnek a Kiscelli dombtetőre az olümposzi Istenek? Kik költöztek oda és mit csinálnak ott? Unatkoznak? Szépítkeznek? Intrikákat szőnek? Ki-kinek az ismerőse? Ki milyen eseményen vesz részt? Kit hova nem hívtak meg és ezért milyen ádáz bosszút állt? Ki szeretett bele kibe? Milyen alakban érdemes hódítani, ha a hódítandó lény nem akar elsőre kötélnek állni? És ezekkel a fortélyokkal örök szerelemre lelnek-e a Kiscelli Múzeum ókori istenei?

A Kiscelli Múzeum gyűjteménye számos mitológiai alakot rejt. Tizenhárom állomást végigjárva ismerkedhetünk meg az istenekkel, halandókkal, furcsa lényekkel és az őket ábrázoló tárgyak történeteivel. A foglalkozás végén az elhangzottakat egy közös alkotásba öntjük: mitológiai napilapot szerkesztünk a hírességek életéből szemezgetve.

Jegyár: 1000 Ft/fő*

Nyomdázás a Kiscelli Nyomdában

minden korosztály, 90 perc

A Kiscelli Múzeumban található az a Columbia nyomdagép a Landerer és Heckenast Nyomdából, amin az 1848-as márciusi ifjak a Nemzeti Dalt nyomtatták. Előre egyeztetett workshopokon, szakavatott nyomdász segítségével az érdeklődők maguk is kinyomtathatják Petőfi Sándor híres versét vagy a Tizenkét pontot, de lehet litográfiát vagy akár saját korabeli betűkből összeállított nyomatot is készíteni.

A nyomdásszal való időpontegyeztetés miatt legalább két héttel előre kell bejelentkezni!

Jegyár: 1000 Ft/fő*

 

SZÜLETÉSNAPI ZSÚR

Ünnepeld a születésnapodat a Kiscelli Múzeumban!

6-12 éves korosztály

Ha szeretsz felfedezni érdekes és titkos helyeket, ha szeretsz kincset keresni vagy csak egy különleges helyszínen szeretnél együtt játszani és ünnepelni a barátaiddal, akkor Téged is várunk a Kiscelli Múzeumba! Az állandó programok közül bármelyiket választhatod, a program végén pedig egy földalatti titkos helyre érkezünk, ahol a sötétben elemlámpák segítségével kell megtalálnotok a szülinapi kincset.

Létszám:
max. 10 fő (minden további vendég +2000 Ft)

Részvételi díj:
30.000 Ft

Időpontok:

2023. szeptember végéig minden hétvégi időpont betelt,
hétköznap délutánokra 15.30-tól vannak még szabad helyek!

Letölthető meghívó:

 

MÚZEUMPEDAGÓGIA

A Kiscelli Múzeum múzeumpedagógiai programjainak lényege a műtárgyak és a látogató közti személyes viszony kiépítése: úgy szeretnénk megszólítani a hozzánk érkezőket, hogy a tárgyakban, műalkotásokban, vagy az épület egészében mindenki találjon a saját életére, hétköznapjaira, érdeklődési területére vonatkozó, továbbgondolásra érdemes összefüggéseket. A játékos foglalkozások és interaktív tárlatvezetések célja – a múzeum gyűjteményének és értékeinek megismertetésén túl – a múlt és a jelen szoros kapcsolatának bemutatása, ezáltal is hangsúlyozva, hogy a múzeum nem egy lezárt időkapszula, hanem a ma emberét megszólító, érdekes, színes és változatos színtér.

Múzeumpedagógiai foglalkozásainkra várunk óvodás és iskolás osztályokat, családi és baráti társaságokat, táborozókat és születésnaposokat.

 

 

Érdeklődés/jelentkezés/időpont egyeztetés:

 

E-mailben a muzeumpedagogia@kiscellimuzeum.hu címen, telefonon a +36 1 388 8560/113 vagy +36 20 232 0143 számon.

 

 

 

Időpontok:

A múzeum nyitvatartási idejében (K-V 10:00-18:00), előre egyeztetett időpontban lehet kérni múzeumpedagógiai foglalkozást.

 

 

Létszám:

Egy csoport maximum 15 fővel indul, ennél magasabb létszám esetén két külön csoportot indítunk.

 

 

Részvételi díj*:

1000 Ft/fő a belépőjegyen felül (http://www.kiscellimuzeum.hu/jegyarak), Óbudai óvodás és iskolás csoportok számára  a belépés és  a múzeumpedagógiai foglalkozás is ingyenes.

 

 

A díjmentes vasúti utazáshoz szükséges fogadónyilatkozat:

innen letölthető