Múzeumpedagógia

Kategória: 

Múzeumpedagógiai foglalkozásunkra várunk iskolás, óvodás osztályokat, speciális nevelési igényű csoportokat, szervezünk baráti társaságoknak, cégeknek játékos vezetéseket, csapatépítő tréningeket, gyermekeknek pedig születésnapi zsúrokat.

 

Érdeklődés/jelentkezés

Érdeklődni és időpontot egyeztetni a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu címen vagy a +36 1 388 8560-as telefonszámon a közönségkapcsolati csoportunknál (a 113-as melléken) lehet.

 

 

Időpontok/létszám
A múzeum nyitvatartási idejében hétköznap és hétvégén is lehet kérni múzeumpedagógiai foglalkozást. Egy csoport maximum 15 fővel indul, efelett két külön csoportot indítunk.
 
Részvételi díj

Iskolás csoportoknak (10 fő fölött) 800 Ft/fő, egyéni látogatóknak a belépőjegy árán felül hétköznap 800 Ft/fő. Óbudai óvodás és iskolás csoportoknak a belépés és  a múzeumpedagógiai foglalkozás is ingyenes.

  Vasúti kedvezményhez fogadónyilatkozat innen letölthető.

 


 

AKTUÁLIS PROGRAMOK:

 

 

Barta Lajos. Túlélési stratégiák

 

A Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár időszaki kiállításához kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozásainkra szeptember 22-ig van lehetőség jelentkezni, amíg a kiállítás tart! Barta Lajos. Túlélési stratégiák

 

 

 

Az elvarázsolt város

Korosztály: 5-9 évesek

 

Történt egyszer, hogy egy reggel a titkok városában az emberek arra ébredtek, hogy kinézetük megváltozott. Igaz, hogy arcukról eltűntek a ráncok, de minden testrészük simább és egyszerűbb lett. Az utcán alig ismerték meg egymást, sőt sokszor még saját maguktól is idegenkedtek, ha tükörbe néztek. A programon résztvevő gyerekekkel elképzeljük, milyenné változtak a házak, a járművek és a növények ezen az éjszakán, és megtudhatjuk azt is, hogyan próbálta megtörni a varázst egy menyasszony, egy kém és három akrobata.

 

Ásatás

Korosztály: 10-14 évesek

Egy őslénykutató társaság ásatást végez egy kihalt településen. A régészek egészen különös − eddig még soha nem látott − csontokat találnak a föld mélyén, amelyekből megpróbálják elképzelni, milyen állatok élhettek ezen a területen. Barta Lajos kiállításra érkező iskolai osztályokkal rekonstruáljuk az egykor virágzó település életét; megmintázzuk a hajdan itt élő embereket és a különös lényeket.

 

 

Játszótér

Korosztály: 15-18 évesek

 

Az óbudai önkormányzat több játszóteret is szeretne felújítani a harmadik kerületben. Pályázatot írnak ki olyan térplasztikák elkészítésére, amelyekben nemcsak a felnőttek gyönyörködhetnek, hanem a gyerekek is örülnek nekik, hiszen mászókának vagy esetleg csúszdának is használhatják. A művészetpedagógiai foglalkozáson résztvevő középiskolások a kisgyerekek számára is izgalmas szobrokat tervezhetnek Óbuda játszótereire.

 


 

Nyári napközis tábor a Kiscelli Múzeumban // Az én Budapestem

2019. június 24-28. BETELT

2019. augusztus 26-30. BETELT

A tábort Budapest Főváros Önkormányzata támogatja, részvételi díj: 20.000 Ft/fő

 

Idén két alkalommal is szervezünk nyári tábort a Kiscelli Múzeumban,  ahol nemcsak Budapest múltjával és kincseivel, hanem jelenével és jelenségeivel is foglalkozunk. Lesz a kastélyban meseszövés, az erdőben kirándulás, az udvaron textílmintázás, hangos-zajos foglalkozás, illatkeresés, minden, amit a fővárosban látunk, hallunk, érzékelünk.

 

Jelentkezés e-mailben a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu címen. 

 


 

ÁLLANDÓ PROGRAMOK:

 

 

Ünnepeld a születésnapodat a Kiscelli Múzeumban!

Ha szeretsz felfedezni érdekes és titkos helyeket, ha szeretsz kincset keresni vagy csak egy különleges helyszínen szeretnél együtt játszani és ünnepelni a barátaiddal, akkor Téged is hívunk és várunk a Kiscelli Múzeumba! Megismerheted az egykori kolostor történetét, bepillantást nyerhetsz a több száz évvel ezelőtt itt élt szerzetesek életébe, különleges fűszereket szagolgathatsz egy régi patikában, vagy műtárgyak keresésére indulhatsz a rejtélyekkel teli épületben. A játék legvégén pedig egy földalatti titkos helyre érkezel, ahol a sötétben elemlámpák segítségével kell megtalálnod az elrejtett kincset. 

Részvételi díj: 20.000 Ft (max.15 fő)

 

Érdeklődni és időpontot egyeztetni a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu címen vagy a +36 20 232-0143-as telefonszámon lehet.

 


 

Az arany kiselefánt
5-8 éves éves korig, 60 perc
 
 
A játékos múzeumi foglalkozáson az Örök Barátság Erdejét kereső Arany Kiselefántot kísérjük végig kalandos útján a cégér- és a várostörténeti kiállítás műtárgyai között. Izgalmas kalandok során varázsigét mondunk, legyőzzük az utunkba álló akadályokat, megfejtjük a talányokat, a végén pedig a hegy gyomrába is leereszkedünk a titkos csigalépcsőn, hogy megtaláljuk az elveszett kincset.
 

 

 

 

 


 

A Kiscelli kastély szelleme
6-14 éves korig, 60 perc
 
A régmúlt idők szellemei kiszöktek a kriptából, és most a Kiscelli kastély falai közt bujkálnak. Keressük meg az elkóborolt szellemeket, fedjük fel titkaikat, bogozzuk ki a szálakat, és fejtsük meg közösen, miként lett az egykori kolostorból fényűző kastély, kik voltak a lakói az évszázadok során, és milyen nyomokat hagytak maguk után. Zseblámpa ajánlott, ha félsz a sötétben!

 

 


 

Nyomozz velünk!

8-14 éves korig, 60 perc

 

Egyik műtárgyunkon Budapest címeréről eltűnt a korona. A foglalkozáson nyomába eredünk a  rejtélyes esetnek, árulkodó jeleket keresve a várostörténeti állandó kiállításunk tárgyai segítségével. A nyomok végül egy titokzatos kriptába vezetnek minket, így jókora adag bátorságra is szükségünk lesz utunk során, hogy visszaszerezzük az ellopott kincset.
 
 
 
 
 

 
 
Cellris - Élő társasjáték a Kiscelli Múzeumban
6-100 éves korig, 90 perc
 
A foglalkozás során megismerkedhetünk a Kiscelli Múzeum saját társasjátékával, melyben a gyűjtemény legszebb darabjai szerepelnek. Az élő játék keretében a csapatok az állandó kiállításon gyűjtik össze a játékhoz szükséges tertriszlapokat, melyeken egy-egy műtárgy található, ezáltal a résztvevők játszva ismerhetik meg Kiscell kincseit. A tárgyakból végül saját kiállítást kell rendezni a templomteret ábrázoló táblán, megküzdve a többi csapattal. Az nyer, aki a kiállításával a legtöbb pontot szerzi meg.
 
A foglalkozás ára 1600 Ft/fő
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Nyomdázás Kiscellben
6-99 éves korig, 60 perc
 
A Kiscelli Múzeumban található az a Columbia nyomdagép a Landerer és Heckenast Nyomdából, amin az 1848-as márciusi ifjak a Nemzeti Dalt nyomtatták. Előre egyeztetett workshopokon, szakavatott nyomdász segítségével az érdeklődők maguk is kinyomtathatják Petőfi Sándor híres versét vagy a Tizenkét pontot, de lehet litográfiát vagy akár saját korabeli betűkből összeállított nyomatot is készíteni.
 
 
A foglalkozás ára 1600 Ft/fő
A nyomdásszal való időpontegyeztetés miatt legalább két héttel előre kell bejelentkezni.