VASÁRNAPI BARANGOLÓ | Kiscelli Múzeum

VASÁRNAPI BARANGOLÓ

Ne érj hozzá! Ne mássz rá! Ne rohangálj! Ne kiabálj! Itt nem játszunk! ... Vagy mégis?

 

A Kiscelli Múzeum 2022-ben is folytatja VASÁRNAPI BARANGOLÓ címmel havi rendszerességel megrendezett családi foglalkozását. Újabb műtárgyak segítségével tovább utazunk a múzeum képzeletbeli világában, ahol egyszerre játszunk, tanulunk és alkotunk. 

Minden hónap utolsó vasárnapján várjuk az egyéni látogatókat múzeumpedagógiai programunkra!

 

 

2022 első negyedévében a Vasárnapi Barangolón elmerülünk a cirkuszosok és artisták világában. A januártól márciusig terjedő időszak a farsang időszaka. A hamarosan nyíló időszaki kiállításunk anyagát felhasználva megismerkedünk az 1800-as évek Pest-Budájával, a mutatványosok jellegzetes alakjaival, a kor optikai játékaival. Mindeközben jelmezt öltünk és lassan-lassan elengedjük a telet.

 
Belépőjegy: 2.400 Ft
Kísérőjegy szülőknek: ingyenes
 
Következő időpontok:

2022. január 30. vasárnap 15-17 óra 

2022. február 26. (kivételesen) szombat 15-17 óra // Barangoló workshop a farsangi családi program keretében

FARSANGI FANTASZTA - Családi program a Kiscelli Múzeumban: álarc- és jumping jack készítés saját magunkról és kiállított figurákról

http://www.kiscellimuzeum.hu/mizajlikepp_home

2022. március 27. vasárnap 15-17 óra

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ilyen volt a VASÁRNAPI BARANGOLÓ 2021-ben: 

 

A tavalyi évben háromrészes sorozatokat indítottunk, ahol egy-egy témát több szempontból is körbejártunk. Hogy került meg Blaha Lujza összetört legyezője? Kik sétáltak a Kiscelli parkban? Ki viszi el az üzenetet Zeuszhoz? Szoktak-e a fajdkakasok elefánttal beszélgetni? A múzeum tárgyairól és rejtett kincseiről, a korszakról és az akkor élőkről izgalmas történeteket meséltünk, amiket feladatokkal és alkotással tettünk színessé. 

A 2021-es év első három hónapjában, a zárvatartás idején a Vasárnapi Barangoló családi foglalkozás online játékként működött. Egy linkre kattintva képeket, információkat és játékokat osztottunk meg az adott téma kapcsán. A közzétett online Vasárnapi Barangolók alább elérhetőek, visszanézhetőek.

 

A csodálatos Blaha Lujza - online játék

2021. január 31.:
A legyező 

2021. február 28.:
Színpadon a Nemzet Csalogánya

2021. március 28.:
Kulisszák mögött - Öltözik a díva

 

Madárcsicsergés a Kiscelli Parkban - játék az erdőben

2021. április 25. 15-17h:
Szőlődomb a kolostor mellett

2021. május 30. 15-17h:
Schmidt Miksa álma

2021. június 26. szombat 15-17h: 

Múzeumok Éjszakája / Mit rejt az erdő?

Április utolsó vasárnapján feltárul, kik éltek egykor a dombon, milyen fogadó működött itt, és mit csinált a remete.

15 és 17 óra között a kirándulni vágyók a Múzeum sárkányos kapujától egyénileg indulva, térkép segítségével barangolhatják be az erdőt. A térképen jelzett pontokon pedig a parktól készült rajz egy-egy részletét rejtettük el; aki minden darabot megtalál, otthon ki is színezheti a kirakóst! A helyszínen gondos útbaigazítással segítjük a vállalkozó kedvűeket.

A múzeum melletti erdőben régen egy angolparkra hasonlító díszkert állt, az akkori kastély tulajdonosának, Schmidt Miksának a parkja.
A következő Vasárnapi Barangolón Schmidt Miksa levelét veheted a kezedbe, ami végigkalauzol ezen a díszkerten. Elmeséli, hol ívelnek a kőkorlátok, hol lehet kőpadon megpihenni, hol lehet szobrokat megcsodálni. A levelet olvasva sokmindent megtudhatsz a park történetéről és felfedezheted azokat a részleteket, amik még ma is az egykori pompára emlékeztetnek.
Bár sajnos Schmidt Miksa levele szakadozott és erősen hiányos, a park bejárásával és matricák segítségével kipótolhatod az eltűnt részeket!

A Múzeumok Éjszakája kedvéért a júniusi Vasárnapi Barangoló kivételesen szombartra költözik.
A "Madárcsicsergés a Kiscelli Parkban" utolsó részén erdei kalandozásra hívjuk a családokat! Lesz madárodúkeresés, matricagyűjtögetés, pop up képeslapkészítés, és azok között, akik az összes kiscellis madárodút megtalálják és az összes matricát begyűjtik, 5 db Barangoló a Kiscelli Parkban című matricáskönyvet sorosolunk ki!
A porgram a Kiscelli Múzeumban megásárolható Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogatható, mellyel minden aznapi eseményen részt lehet venni!
Részletes leírás és regisztráció a tárlatvezetésekre:

Mi újság a Kiscelli Olümposzon?

 

2021. szeptember 26. 15-17h

2021. október 24. 15-17h

2021. november 28. 15-17h

Hogy kerülnek a Kiscelli Dombtetőre az olümposzi Istenek? Kik költöztek oda? Mit csinálnak ott? Unatkoznak? Porosodnak? Szépítkeznek? Intrikákat szőnek? 

A Kiscelli múzeum gyűjteménye számos mitológiai alakot rejt.  A Vasárnapi Barangoló során a kiállítótereket végigjárva felfedezzük őket, megbeszéljük egy-egy mitológiai alak történetét. Majd a hallottakat és látottakat alkotó feladatban dolgozzuk fel. Mivel beköszöntött az ősz és közelednek a hűvös napok, isteni, duplafalú termoszt készítünk és hozzá meleg teákat iszunk.
 

 

A foglalkozás időtartama: 2 óra

Ajánlott korosztály: 7-12 év 

Maximális létszám: 15 fő

További információ: muzeumpedagogia@kiscellimuzeum.hu

Programjegy ára:  2.400 Ft  (érvényes a múzeum állandó és időszaki kiállításainak megtekintésére)

Kísérőjegy szülőknek: ingyenes

A foglalkozásokat tartja: Jalsoviczky Sára és Fatér Anna